Csepregi kovászolók köre

2021.12.19. 07:00

A saját kenyeredből visszaköszön a lelked - A kovász öszszekovászolta a csepregi csapatot is - fotók

A csepregi kovászolók köre ott lesz a Promenádon a negyedik adventi gyertyagyújtásnál, süteményeikkel kínálják a pásztorjáték szereplőit, a nézőket.

Merklin Tímea

Lackovics Endréné Jutka, Béliné Tóth Ildikó, Pék Ildikó, Haizler Ákos, Tájmelné Tóth Mária Mia és Ziembicki Erzsébet

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

 A közösségi rendezvény előtt Tájmelné Tóth Mária Miánál jártunk, akinél összegyűltek a kovászoló asszonyok, és körükben az egyetlen férfi. Ropogós kenyerek kerülnek elő a kemencéből, amit Mia a születésnapjára kapott, fűteni is jó. Akkor kezdett el otthon sütni, amikor a kisfiáról megállapították, hogy tej- és tojásérzékeny; amikor pedig két éve róla is kiderült, hogy gluténérzékeny, ráállt a kovászos kenyérre. A kovász előemészti, felbontja a glutént, cukorbetegeknek és magas vérnyomásban szenvedőknek is jó, nem dobja meg a vércukorszintet. Pék Ildikó a kolléganőjétől kapta az első kovászt, azt mondja: „Belezúgtam, ez lett a mindenem – ez egy szerelem.” 

 

 

 

Ildikó még éjjel is felkel, hogy megnézze a hűtőszekrényben, nem keltek-e túl a tészták. Sokféle saját kovászt is készített már: cefréből, kefirből, szőlőből, mazsolából. Ahogy megfogalmazza: „A saját kenyeredből visszaköszön a lelked. A két kezed teremtményét szeretteid asztalára tenni a legteljesebb érzések egyike. Nincs ehhez fogható. Magadat adod oda nekik.” A kovászolók körének egyetlen férfi tagja Haizler Ákos, akinek az édesapja, nagyapja, dédapja, sőt már az ükapja is pék volt. Sokáig Egyházasfaluból hozták a kovászos kenyeret, és amikor az a műhely megszűnt, Ákos otthon nekiállt sütni. Ildikótól kért egy kis olasz Madre kovászt, azóta a családja más kenyeret nem hajlandó megenni. Öten vannak, heti kétszer-háromszor süt rusztikus kenyeret és bagettet, igény szerint. Négy napig frissek maradnak, nem morzsálódnak, nem penészednek, nem száradnak ki. Villanysütőben süt egy kerek öntöttvas edényben, amelyben a sugárzó hő hatására könnyen feljön a kenyér, karácsonyra egy hosszúkás tepsit kért, hogy vekni és cipó is születhessen. Olyanok ezek a kenyerek, mintha a gyermekeik lennének. Az asztal körül mutatják egymásnak örömmel a kenyeres fotókat, dicsérik, kóstolják, minden falat üdvözlet az emésztőrendszernek. Tényleg műremekek, a kenyér héján a gyönyörű kalászok a sütés közben szétnyíló, még a nyers tésztán ejtett pengevágásokból keletkeznek. 

 

A kovászolók köréről létrehozója, Ziembicki Erzsébet elmondja: többen sütöttek már otthon, de azt a karanténidőszak hozta, hogy volt idő mélységében tájékozódni a kovásszal való sütésről, receptekről, és ezekkel megtalálták egymást. Most mindent kovásszal készítenek, a mézeskalácsot is, társai kovásszal készítették az adventi asztalra kerülő mákos bejglit, sajtos tallért. Előzmény volt a kemencebarátok közösségének megalakulása, inspirálta őket, hogy a városban Soproni Attila pék is kísérletező szellemben dolgozik. Erzsike hajdan sokszor látta a nagymamáját dagasztani, magába szívta a nagy parasztkenyerek illatát, látványát, felnőttként szerette volna ezt a tudást megszerezni. Akkor vágott bele, amikor a göcseji rokonoktól kapott egy sütőlapátot. Úgy véli, a kovászolók köre nem más, mint közös tanulás, egymásnak adják át az ismereteket, tapasztalatokat, ő csak koordinálja a 14 tagú csapatot. Most már külön mézeskalács-készítő szakkört is szervez. 

 

Mindenkinek van saját története, hogyan kapcsolódik a kovászhoz. Béliné Tóth Ildikó kisfia genetikai betegséggel született – az országban az egyetlen, a világon mindössze 250 ilyen van –, nehezen táplálható, de a kovászos élelmiszereket viszonylag jól fel tudja dolgozni. Neki kezdett sütni, a többi családtag is rászokott, az édesanyja is, akinek többféle súlyos betegsége volt, de odafigyelve az étkezésre stabilizálódtak az értékei. Szoktak sütni kovászos kalácsot, kuglófot, kakaós csigát is, utóbbit a kisfia nagyon szereti. Lackovics Endréné Jutka, a kör másik alapítója úgy fogalmaz tréfásan: „A kovászosok egy külön faj.” Mivel a kovász élőlény, megmutatja, mire van szüksége, oda kell rá figyelni, és egy élő csoda jön létre. Ő azóta foglalkozik ezzel, mióta nyugdíjba ment, mert „valami értelmes dolgot” akart csinálni. 

 

Egy ilyen kenyér 24 óra alatt készül el, éppenséggel kitölti a napot. A kör tagjai eredményeket is értek el: Mia, aki egyébként tűzoltó, és első lett egy lépcsőfutó versenyen, 2019-ben első volt egy kenyérsütő versenyen is, 2020-ban elhozta onnan a második és a harmadik díjat. Pék Ildikó az 1. Pesti Malom Fotóversenyen vett részt: három fotót adott be három kategóriában, mindhárom első lett. A hölgyek sikerrel mutatkoztak be a kőszegi Orsolya-napi vásáron is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában