Születések fái

2021.12.28. 11:00

A vasvári önkormányzat maga is támogatja a letelepedést, bíznak a születések növekedésében

PM

Egyre több név az ágakon

Fotó: © Unger Tamás

A Nagy Gáspár Művelődési Központ előtt tartott adventi vasárnapok egyik érdekessége volt idén, hogy két alkalommal is tartottak ünnepséget a születések fáinál. Advent első hétvégéjén a 2020- ban, a harmadikon az idén született gyermekek nevei kerülhettek fel a fákra. 

 

– A város ezzel a meghitt ünnepséggel köszönti már több mint egy évtizede az adott évben született gyermekeket és szüleiket. A kicsik neve gravírozott fémszíveken kerül fel a kovácsoltvas-faágakra. Tavaly a vírushelyzet miatt elmaradt ez az esemény, de idén a két évfolyam meghívásával folytatódhatott a hagyomány – mondta el Tóth Balázs polgármester. Hozzátette: 2020- ban 34 gyermek született, míg idén 33 újszülött látta meg a napvilágot vasváriként. Ennyi fémszív került a kovácsoltvas-ágakra. A születés fáinak ötlete a Vasvárhoz kötődést igyekszik erősíteni a családokban. A szülők örömmel veszik a meghívást, hogy újszülött gyermekeik nevét maguk tehessék fel a fára. 

 

– A vasvári születésszámban egyébként a 2019-es esztendő volt a kiemelkedő, akkor 49 újszülött volt a városban – emelte ki a városvezető, aki még elmondta: a vasvári trendre jellemző, hogy a születésszám néhány éve már ötven alatt, de harminc felett van. Ez azért jó hír, mert a szám állandósulni látszik, nem csökken, így a növekedésben is bízik az önkormányzat a több családbarát intézkedésnek köszönhetően. – Gyarapodni tudnánk lélekszámban, ha sokasodna a születések száma. Bízunk benne, hogy így lesz – fogalmazott Vasvár polgármestere. 

 

Hozzátette: a támogatások a gyermekvállalási kedvre pozitívan hathatnak, az intézkedések hatása több év alatt mutatkozhat meg számokban is. Vasvár például a falusi csok-támogatásban – amely az ötezer fő alatti települések számára érhető el – is érintett. Így a városban is igénybe tudják venni azok a családok a kedvező lehetőséget, akik itt építkeznének vagy újítanának fel ingatlant. A jelek már erre utalnak: sok ingatlan cserélt gazdát az utóbbi időben. Ami az önkormányzatot illeti: a város, ahogy eddig, úgy idén is támogatta az első lakáshoz jutókat. A költségvetésben elkülönített forráshoz pályázat útján juthatnak hozzá a városban letelepedni, családot alapítani szándékozók. Pontosan így lesz ez a tervek szerint jövőre is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában