Prieger Zsolt, egy boldog zenekarvezető

2021.12.25. 13:00

A Végállomásban a kezdet: jön az Anima

December 27-én újra nagy Anima Sound System-koncert lesz Szombathelyen, a Végállomásban, négy énekesnő is tiszteletét teszi a zenekar szülővárosa előtt: Bognár Szilvia, Prieger Fanni, Telma Lincoln és Törőcsik Franciska – utóbbival Prieger Zsolt zenekarvezető az idén számtalan irodalmi előadást hozott tető alá, nem csak felnőtteknek.

Ölbei Lívia

Fotó: VN/Anima Sound System

Pilinszky-műsorukat húsz magyar gimnáziumba is elvitték, így jutottak el a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba is, Szombathelyre. – Negyven év után tértem vissza abba az iskolába, ahol érettségiztem. Nagyszerű élmény volt, az előadás után – ahogy minden helyszínen – kérdezhettek a diákok, izgalmas párbeszéd alakult ki. Megbeszéltük Merklin Ferenc igazgató úrral, hogy visszatérünk valamelyik más irodalmi műsorunkkal. Térey János és Mészöly Miklós után idén elkészült a Kassák Lajos életművét feldolgozó előadásunk is, sőt elkezdtünk beszélgetni arról is a szombathelyi színház igazgatójával, hogy a Weöres Sándor Színházban is elképzelhető lenne egy sorozat, főleg, hogy műhelyünkben most is készül több műsor. Egyiket Nők extázisban címmel női szentek írásaiból állítottam össze, a másik meg bibliai zsoltárokból készül. Ennek Bakonybélben lesz az ősbemutatója, és mindenhol Törőcsik Franciska a partnerem, aki most már az Animában is énekel Fanni és Telma mellett – mondja Prieger Zsolt, a zenekar vezetője. 

 

– A legfontosabb most, hogy Bognár Szilvivel kiegészülve érkezünk december 27-én a szombathelyi Végállomásba, ahol legutoljára akkora bulit csaptunk, hogy sokan kint maradtak, olyan telt ház volt. Ehhez tartozik, hogy a napokban jelent meg a The Big Gipsy Sound Clash Rework Album című új lemezünk, melyen a húsz éve megjelent Gipsy Sound Clash album dalainak újraértelmezésével találkozhat a hallgató, rajta kísérleti darabokkal és olyan abszolút popslágerekkel is, mint Lotfi Begi Még, még-adaptációja. Készül egy filmnek beillő videoklipünk is január elején, soha nem látott nagyságú stábbal, majd fellépünk a Petőfi Zenei Díj gáláján a Romano Drom zenekar énekesével, áprilisban pedig kijön egy új album, amelynek dalait a mostanában nagyszerű szerzeményekkel előálló Szabolcs öcsémmel írjuk, soksok közreműködővel, kicsit visszakanyarodva az Anima világzenés, romás, táncos, elektronikus gyökereihez. 

 

Innen nézve természetes: az Anima úgy tér most vissza Szombathelyre, hogy az alapzenekar minden tagja szombathelyi. 

 

– Ez tudatos döntés volt, és jó ötletnek bizonyult. Nemcsak azért, mert ez egy organikus visszatalálás zenei-komponálási szempontból, hanem mert a zenekarban olyan régi barátainkkal is dolgozhatunk, akiknek saját tevékenységét is nagyra becsülöm. Gitáros-billentyűsünk, Kováts Tibor a Strong Deformity meghatározó alakja, lemezt készülnek ők is kihozni. Filmzenét is írtam vele az elmúlt hónapokban. Dobosunk, Ziskó Olivér folyamatosan hozza ki a jobbnál jobb, műfaji skatulyákat meghaladó szólódalait, sokszor világsztárokkal és Kaltenecker vagy Papesch szintű hazaiakkal. Dénes Szilveszterék az Arc Of Yesod elektronikus trióval léptek most elő, érdemes ráhallgatni az új lemezre. Varga Gyurin kívül Antal Csabi, a szombathelyi színház oszlopos tagja is a zenekar tagja énekesként, fúvósunk, Avas Bendegúz éppen a Zeneakadémián tanul jazzt és népzenét. Ő Németh Tamás – aki első fúvósunk volt és nemrégiben vesztettük el – tanítványa volt, ő viszi tovább a fáklyát, ahogy Bognár Szilvi is időről időre visszatér, én meg szeretem, amikor organikusan, szeretetben történnek a dolgok a zenekar háza táján. Vannak visszatérők, továbbvivők, újak és régiek, jó így, boldog zenekarvezetőként végignézni az elmúlt harminc éven.

 

Kiemelt képünkön: Elöl Prieger Zsolt, mögötte Prieger Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában