Jó kis múltidézés

2021.12.14. 07:00

Ajánló: Lemegyünk a haverokkal - Két zenekar történetét mutatja be a kötet

Tóth Judit

Németh Attila könyve amellett, hogy szórakoztató időutazás, személyes élményeket is felvonultat

Fotó: Jámbori Tamás

Lemegyünk a haverokkal címmel jelent meg Németh Attila kötete, aki két zenekar – a Tizenhét és a Derkovbois – történetét mutatja be a saját szemszögéből. Az olvasó képet kaphat az ezredforduló underground zenei életéről is. Németh Attila 2020 márciusában, pár héttel kisfia születése után döntött úgy, hogy könyvet ír két számára meghatározó zenekarról, a Tizenhétről és a Derkovboisról. A kötet kiadását a LÉT Szombathelyért Egyesület támogatta. A mutatós könyvborítót a feleség, Németh Roxána tervezte. 

 

– Az ezredforduló körüli időszak komoly zenei pezsgésben telt, rengeteg klub, fanzine, szervező, zenekar és közösség létezett akkoriban. A könyv leginkább a 2000-es évekre fókuszál, szó van benne a kezdetekről, a bulikról, a turnékról, a hajmeresztő és vicces dolgokról, amelyek az underground zenészélet kísérői – mondja a szerző, Németh Attila. A könyv amellett, hogy egy szórakoztató időutazás, személyes élményeket is felvonultat, amelyeket kimondottan élvezetes olvasni. A ráadás egy kisebb fotóalbum a kötet végén szuperkoncertekről, sufnis próbákról, stúdiózásokról és transzporteres világutazásokról. Az úgynevezett garage punk rock képviselője, a Derkovbois zenekar 2002-ben alakult, mondhatni, véletlenül, ahogy ezt a zenekar maga is hirdeti: „Egy sörrel többet ittunk, és bandát alapítottunk”. 

 

A Tizenhét zenekar magját alkotó tagok az 1999-es nyári napfogyatkozáskor találkoztak először, majd ebből nőtt ki a zenekar 2000-ben Szombathelyen, eredetileg Tizenhét és a Pijer néven. A baráti társaságból kialakuló formáció a környéken először próbálkozott meg a jamaicai stílusok népszerűsítésével, és a város egyetlen ska-reggae együtteseként tartották számon. A Lemegyünk a haverokkal című kötet jó kis múltidézés, amely érint zenekarokat, szórakozóhelyeket. És persze soksok zenerajongót, akik csakis szuperlatívuszokban tudnak beszélni arról a korszakról. Ilyen maga a szerző, Németh Attila is, akinek idejét kisfia, Aladár nevelése is leköti most már, de a zenéből nem enged. Most a Kuglerben játszik, ott nyomja a skát és a reggae-t lazán és könnyedén. Lehet, hogy idővel ebből is könyv lesz majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában