Oktatás

2021.12.04. 07:00

Az induló egyetemi szakok nevében benne van Szombathely

Nyílt napot tartottak pénteken az ELTE Savaria Egyetemi Központban, a járványügyi helyzet miatt maximum kétszáz regisztrált résztvevővel.

VN

20211203 ELTE-SEK nyíltnap, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az ELTE-percekre hívta fel a fiatalok figyelmét köszöntőjében Lenkai Nóra, az ELTE szombathelyi rektori biztosa: az online előadásokat az ELTE oktatói és hallgatói tartják, és ezzel kívánják segíteni a diákokat az érettségire való felkészülésben. Legyél Te is ELTE-s Szombathelyen! címmel Gaspari Gábor, a Savaria Campus Iroda koordinátora tartott előadást, kiemelve, nincs „kis ELTE” meg „nagy ELTE”, ugyanazt a diplomát kapják a hallgatók Szombathelyen, mint Budapesten. Hangsúlyozta: a jelentkezésnél az ELTE Szombathelyen induló képzéseit az ELTE BDPK alatt kell keresni, és az itt induló szakok nevében benne van, hogy Szombathely. A campus további nyílt napjai 2022. január 26-án és február 9-én lesznek.

Felvételi szabályok 2022-es változásairól Németh Péter, a SEK Tanulmányi Hivatal vezetője beszélt. Egyebek közt szólt az ismét változó tanárképzésről, amely tíz féléves lesz, és a megszerezhető diplomával a pedagógus az 5–12. osztályban taníthat. A testneveléstanári felvételihez az alkalmassági vizsga számít. A felsőoktatás pénzügyi aspektusairól Márkus Attila, a Diákhitel Központ munkatársa adott tájékoztatást. Ajánlotta azt az alkalmazást, amely segít kiszámolni, hogy milyen költségek lesznek az egyetemi tanulmányok során, és a hallgató milyen forrásokra számíthat.

Az előadások végén a nyílt napra regisztráltak között értékes okosórákat sorsoltak ki: nyert Kálovics Eszter, Szarka Felicián és Nemoda Petra, akivel az élménytúrán is találkoztunk, amikor több csoportban bemutatták a látogatóknak a Savaria Egyetemi Központot, érintve a sportcsarnokot, a könyvtárat, a kollégiumokat, a laborokat is. A túra végén mindenkit az általa választott szak tanszékéhez kísértek el. Nemoda Petra most végez a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikumban, de lehet, hogy még marad egy évet, programozó informatikus szeretne lenni. Érdeklődve hallgatta Bencsik Gergely oktatót és Szőnye Patrik hallgatót, akik a Savaria Műszaki Intézetben zajló munkáról beszéltek.

A Pedagógiai és Pszichológiai Kar képzései iránt érdeklődők közül két fiút szólítottunk meg: Márfi Barnabás és Baranyai Boldizsár a Kanizsai Dorottya Gimná ziumból jöttek, az emberi erőforrások alapszakról akartak tájékozódni.

Kiemelt képünkön: Nemoda Petra Lenkai Nórától veszi át az okosórát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában