Frissen Vasból

2021.12.03. 13:36

Brüsszel nehezíti az élelmiszerellátást – Egekben a műtrágya ára, gondban a gazdák (fotók)

Míg egy szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként körülbelül 80 ezer, jelenleg mintegy 250 ezer forintért jut hozzá a műtrágyához. Féken kell tartani az elszabadult árakat, mert az nemcsak az agráriumban okoz súlyos gondokat, hanem a boltok polcain megjelenő termékek árain keresztül szinte mindenkinek – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke egy péntek reggeli sajtótájékoztatón, Szombathelyen.

Vas Népe

- Az utóbbi hetek, hónapok olyan jelentős változásokat hoztak az agrárium életébe, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ami most az agráriumban történik, az valójában mindannyiunkat érint, fogalmazott köszöntőjében dr. Pusztavámi Márton, a NAK Vas Megyei Szervezetének elnöke. Hozzátette: az eredményes és magas színvonalú élelmiszerellátás egyik legfontosabb feltétele az, hogy a növényeket etetni kell. A jelentések szerint azonban alig van műtrágya a piacon, az a kevés pedig szinte elérhetetlenül drága. Mindezek mellett a természet kihívásaira is választ kell találniuk, a Brüsszelben hozott szabályok pedig tarthatatlan állapotokat eredményezhetnek. – Brüsszel olyan körülmények közé kényszerít bennünket, amelyek hatására 10-30 százalékkal kevesebb élelmiszert tudunk előállítani, az Európai Unióban lévő állatállományt pedig a felére kell csökkenteni – fejtette ki.

- A műtrágya olyan inputanyag a mezőgazdaságban, ami nem megkerülhető. Ez a növények üzemanyaga, ez határozza meg, hogy a magyar gazdák milyen terméseredményeket érnek el, és ezen múlik, hogy a fogyasztók számára mennyiért érhető el az élelmiszer a boltok polcain – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Elmondta, alig egy év alatt több mint a tízszeresére drágult a földgáz, és mivel az teszi ki a műtrágya előállítási költségének legnagyobb részét, a műtrágyaárak a négyszeresére növekedtek. Míg egy szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként körülbelül 80 ezer, jelenleg mintegy 250 ezer forintért jut hozzá műtrágyához. Hozzátette: Ez nemcsak a gáz drágulásának tudható be, a hazai piacot a műtrágyakartellezés is megingatta. Mint ismeretes, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemrég a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellezést tárt fel, és 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. A GVH vizsgálata szerint több hazai szereplő – köztük kiemelten a Nitrogénművek Zrt. és vállalatcsoportja – éveken át jogsértően akadályozta az árversenyt, valamint az importot.

A tisztességtelen és etikátlan kartellezés miatt hét hosszú éven át nemcsak a magyar gazdák fizettek többet a műtrágyáért, hanem minden magyar ember a kenyérért, gyümölcsért és zöldségért; tehát az alapvető élelmiszerekért. Az agrártárca számításai szerint a kartellezés akár 36 milliárd forint kárt is okozhatott a magyar gazdáknak. Ez az élelmiszerpiacra is begyűrűzött, károsítva ezzel minden magyar fogyasztót – emelte ki Győrffy Balázs, aki emlékeztetett arra is: mindezek után Bige László megfenyegette a gazdákat, hogy csak egy napig vásárolhatnak majd műtrágyát, utána külföldre viszi azt. Most, a nyomás hatására visszakozni látszik.

Szólt arról is, Bige László kifejezetten a gáz drágulásával indokolja a műtrágya árának emelését. Ehhez képest – bár az elmúlt hetekben ingadozott a gáz ára – de alacsonyabb volt, mint az októberi csúcson, mégis múlt héten újabb áremelést akart letolni a gazdálkodók torkán. Ebből is látszik, hogy újra próbál visszaélni a piaci erőfölényével. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, Bige László nem csinál titkot abból sem, hova kerül az a rengeteg pénz, ami a tisztességtelen üzelmekből befolyik. „Annyi pénzt adok Márki-Zay Péternek, amennyit kér” – nyilatkozta korábban a műtrágyakirály.

– Gyakoroló gazdálkodóként kikérem magamnak, hogy a tőlem ellopott pénzből finanszírozzák egy olyan ember miniszterelnök-jelölti kampányát, aki hódmezővásárhelyi polgármesterként a földadó bevezetésével üzent a magyar vidéknek – húzta alá Győrffy Balázs.

Elhangzott, a kamara és a MAGOSZ is üdvözli a GVH döntését, amely feltárta és megbüntette a műtrágyakartellt. Képviselői bíznak abban, hogy a hatóságok a jövőben is szigorúan járnak el az ilyen jellegű törvénysértések esetében, és határozottan lépnek fel azok megakadályozásáért. – Határozottan az az álláspontom, hogy a magyar agráriumban féken kell tartani a teljesen elszabadult műtrágyaárakat, illetve minden lehetséges eszközzel garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását. Ha a gazdálkodók nem tudják megvásárolni a műtrágyát, akkor kevesebb lesz a termés, ami a növénytermesztésen túl az állattenyésztésben és az élelmiszeriparban is lecsapódik. Ez az élelmiszerárak további emelkedését eredményezi – zárta a sajtótájékoztatót Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában