Nők fókuszban

2021.12.29. 07:00

Épül-szépül a Vasi-Hegyhát ékszerdoboza, Bélbaltavár

A helyi közösségre, közösségekre a legbüszkébb Bérbaltavár polgármestere. Némethné Beczők Bernadett bemutatta: a koronavírus-járvány közepette is épült, szépült a Vasi-Hegyhát ékszerdoboza.

Bakos Ágnes

Fotó: Cseh Gábor

– Azért ez nem teljesen önkéntes döntés volt – fogalmazott nevetve a polgármesteri feladatról Némethné Beczők Bernadett. Két éve vezeti Bérbaltavárt, elődje a férje volt, aki megnövekedett munkái miatt nem tudta vállalni a folytatást. Ő és mások is ösztönözték, hogy méresse meg magát a település vezetéséért. Megválasztották, két éve vezeti az ötszáz lelkes falut és nem mellékesen a 320 millió forintos nagyszabású, komplex EFOP pályázatot, amely a felzárkóztatást szolgálja Bérbaltaváron. Diplomás diagnosztikai képalkotó munkáját hagyta ott, hogy két gyermek nevelése mellett főállásban vigye Bérbaltavár ügyeit.

 

– Nem azért végzem a feladatomat, hogy ezért nyilvános elismerést kapjak, hanem hogy érezzem, tettem a közösségért. Esetleg apró visszacsatolásokért – mondta. Részletesen bemutatta a nagyszabású projektjüket, amely a megyében máshol nem valósul meg: a Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartása alapján létezik szegregátum, a 2011-es népszámlálás adatai szerint megfelelt ennek a kritériumnak Bérbaltavár, ezért vághatott bele az előző képviselőtestület a programba. Abban a szegregátumban élők lakhatási körülményeit, munkához jutását, foglalkoztatását segítik elő. Több házat vásároltak és újítottak fel, de része a programnak egészségügyi szűrővizsgálat, jogi tanácsadás, drogprevenció és képzés is. A két szociális munkás tevékenységét is kiemelte Németné Beczők Bernadett: ahogy a hivatal egészére is óriási szükség van a mindennapos ügyekben, úgy jelent óriási segítséget a két szociális munkás tevékenysége. Hangsúlyozta a pályázati program rengeteg rendezvényét, amely sokat segített, hiszen találkozásokra adott alkalmat a 2018-as kezdés óta. Amíg a találkozások jelentőségéről beszéltünk, óvodások sora sétált a hivatal ablaka alatt: büszkén mondta a polgármester, hogy 17 ovis van a faluban, és akkor lenne elégedett polgármesteri ciklusával, ha 2024 őszén arról számolhatna be, hogy gyarapodik a lakosság Bérbaltaváron. Ehhez szükség lenne az infrastruktúra fejlesztésére, így az utak javítására, bár kátyúzásra minden évben jutott a faluban. A legfontosabb a gáz bevezetése lenne és a szennyvízelvezetés megoldása, falugondnoki szolgálat – sorolta. Amit önerőből tudnak, azt megtesznek – ezt mondania sem kellett Némethné Beczők Bernadettnek, hiszen magukért beszélnek a rendezett közterek, a terebélyes füves felületek. Harmadik éve dolgoznak parkosításon, idén az országfásítási programban elnyert harminc sorfa is ezt szolgálja. Említette, volt, hogy egy helyi család száz tő levendulát ajándékozott a falunak, annak is megtalálták a helyét. És emlékeztetett az 1850-es évek végén előkerült miocén leletekre, azok nyomán adott volt, hogy a „kornak megfelelő” páfrányfenyőkkel gazdagítják Bérbaltavárt. A polgármester szeretné, ha rendszereresek lennének a faültetési összejövetelek – a településszépítésen túl a közösségépítést is szolgálva. Márpedig ez az elsődleges, az, hogy összetartó legyen a falu. Ezt a szegregátum integrálását szolgáló pályázat is segítette és számos saját kezdeményezés. Példaként említette, hogy bár katolikus vallásúak, de a gyerekek és szüleik megmozgatására halloween-összejövetelt tartottak, legalább hatvanan vettek részt a felvonuláson. Jó látni, hogy a kemény téli napokon is szívesen futballoznak a fiatalok a focipályán, és jó lenne, ha még több közösség épülne korosztályok mentén Bérbaltaváron. Ennek kapcsán örömmel számolt be a Bérbaltavárért Egyesület megalakulásáról, amely pályázati lehetőségek kihasználásában lehet óriási segítség az önkormányzatnak.

 

Látszik Bérbaltaváron: hiába a koronavírus-járvány miatti korlátozások, az utóbbi két évben is épült és szépült a település, nagy részben köszönhető a polgármester helytállásának, akit bár nagyon szívesen várna vissza az egészségügy, valószínűleg nem engedik majd a bérbaltaváriak.

 

Támogatott tartalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában