önkéntes tűzoltóság

2021.12.05. 07:00

Gazdag múlt, ígéretes jövő: Sorokmenti Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület – fotók

Gazdag múltja és ígéretes jövője van a Sorokmenti Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesületnek. Ambiciózus vezetésük sokat tesz a civil szervezet fennmaradá – sáért a 830 fős településen. Mező Gábor parancsnokkal beszélgettünk.

Tóth Kata

20211203 Önkéntes tűzoltók Sorokpolány Horváth Balázs, HB, Vas Népe

Fotó: Horváth Balázs

1956. június 17-i dátum szerepel azon az okiraton, amely először említi a sorokpolányi egyesületet, az alapítás pontos évének azonban eddig nem bukkantak a nyomára – mondja elöljáróban Mező Gábor. Aztán sorolja: több megpróbáltatás is érte az egyesületet. Először volt szertáruk, ám ahogy sok minden más, az is elveszett.

Aktívan teltek az önkéntesek számára a 70- es, 80-as évek: rendszeresen versenyeztek például külön felnőtt női és férficsapattal. Mindez folytatódott a 90-es évekig, a rendszerváltásig, utána sajnálatosan a hanyatlás időszaka következett. Most azonban, és ez jó hír: 33 fővel működnek, beleértve a 14 év feletti önkénteseket és a pártoló tagokat is, akiknek a meglátásaira számítanak. A 2000- es évek elején Németh László volt a parancsnok. Nagy Miklós pedig Sorokpolány polgármestere, egyben a tűzoltóság elnöke is. Ő felvirágoztatta az egyesületet. Kerékpárokkal és egy ZUK típusú járművel gazdagodtak, teljes felszereléssel rendelkeztek. 2011-ben bekövetkezett halálával szétszéledt a csapat, amit előtte összefogott.

2015-ben alakultak újjá, a 27 éves Mező Gábor öt éve látja el a parancsnoki teendőket.

– A ZUK most is megvan, működőképes, igaz, nincs műszakija, és sajnos szertár sincs, ahová beállhatnánk vele. A 2000-es évekig volt épületünk, amit az akkori faluvezetés eladott, a tűzoltók utcára kerültek. Így aztán az eszközöket az autóban tároljuk, és pályázunk. Az önkormányzat a helyet biztosítaná, támogatja az elképzelést, de nem kis öszszegről van szó – mondja.

 

Mivel III. kategóriájú egyesület a sorokpolányi, tűzoltási, műszaki mentési tevékenységet nem végeznek. Ha riasztják őket, saját autóval oldják meg a szállítást. Márpedig, ha önkéntesekre van szükség, ők mennek. Tavaly nyáron például a főutcán kiégett buszhoz. Vagy egy korábbi évben, amikor az iskola tetején a nemezborítást megkezdte a szél. A legnagyobb esemény, ahol közreműködtek, 2016 augusztusában történt, amikor egy pékség leégett a faluban. Mióta elkészültek a víztározók, az árvizek tekintetében nyugalmasabb időszakot élnek. 2013-ban és 2014-ben azonban még volt árvíz, az Alsó utcát érintette: homokzsákot raktak két éjszakán át. A nyári viharok során Sorokpolány és Sorkikápolna között fák dőltek az útra, ott is közreműködtek a kárfelszámolásban. Máskor forgalomirányító szerepük van: amikor a Kolos-kastély kétévente megnyitja kapuit, a parkolást vezénylik le.

Tagjaik közül most négyen végezték el a 40 órás tanfolyamot. Mező Gábor szerint, ha lenne szertáruk, az még inkább meghozná a fiatalok és a pártolók kedvét. És megnyugvás lenne, hogy újra van biztos helye a tűzoltóságnak. Pályázataik sokszor pozitív elbírálásban részesültek: új tömlőik, állványcsövük, sugárcsöveik, szivattyújuk, motorfűrészük is van. Majdnem teljes a bevetési ruházatuk (sisakkal, védőkámzsával, csizmával, kesztyűvel), már csak a zubbony hiányzik. Az ötéves terv része még, hogy visszahozzák a tűzoltó- és családi napot. A 33-ból tíz tagra minden körülmények között lehet számítani. A parancsnok Dávid Balázst külön kiemeli, ő amolyan mindenes az egyesületben. Bármilyen helyzetben „be lehet vetni”, nagyon talpraesett, neki szeretné átadni a stafétát januártól.

Kiemelt képünkön: A Sorokmenti ÖTPE tagjainak feltett szándéka, hogy még vonzóbbá tegyék a tűzoltóságot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában