Emlékkonferencia

2021.12.09. 06:30

Gróf Esterházy János emlékét idézték meg az ŐrvidékHázban – fotók

Emlékkonferenciát tartottak tegnap az ŐrvidékHázban a vértanúhalált halt gróf Esterházy János tiszteletére, aki 120 éve született.

Tóth Judit

Fotó: Cseh Gábor

Dr. Székely János megyés püspök köszöntőjében kiemelte: a gróf szent életű közéleti ember volt. – A szlovák parlamentben – magyarként – ő volt az egyetlen, aki a zsidók kitelepítése ellen szavazott 1942-ben. Emberszolgálata nemes és példaértékű volt, reményeink szerint hamarosan a boldogok között tisztelhetjük – mondta az egyházi vezető. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely volt polgármestere kitért arra, hogy 2011-ben a magyar parlamentben rendeztek emlékprogramot, ahol Lebovits Imre holokauszt-túlélő felszólalt Esterházy János boldoggá avatásának ügyében. Részben ennek nyomán kezdődött el a boldoggá avatási per, előkészületeit a krakkói főegyházmegye végezte el. – Fontos, hogy Esterházy János emlékét meg kell őriznünk itt, Magyarországon, még akkor is, ha Szlovákia a mai napig nem rehabilitálta az anyai ágon lengyel, apai ágon magyar származású mártír politikust.

 

 

A budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Joanna Urbanska hangsúlyozta: a gróf személye a magyar és a lengyel nép lelki és erkölcsi hagyományait ötvözi, a magyar–lengyel értékszövetség megteremtőjének is tekinthető. Molnár Imre szociológus-történész a magyar nemzet legtisztább lelkű mártírjának, a kisebbség rendíthetetlen politikusának nevezte Esterházy Jánost, akinek jelmondata ez volt: A mi jelünk a kereszt.

A konferencián szó esett Petrusák János Tanúm az Istenem című könyvéről, amely a gróf életútját tárja az olvasók elé.

 

 

Kiemelt képünkön: Dr. Puskás Tivadar a boldoggá avatási per kezdetét idézte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában