Készül, mint a ...

2021.12.14. 07:00

Hagyományőrzés Körmenden: Luca, Luca, kitty-kotty

Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem, jóslás, tiltás kapcsolódna, mint december 13-ához, Luca napjához.

Gyöngyössy Péter

A körmendi diákok többször is előadták a mondókát

Fotó: Jambori Tamás

 – Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenység- és egészségvarázslásra, mint házasság-, halál- és időjóslásra vagy bizonyos női munkák tiltására. Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni – ezt már Tangl Balázs Zoltánnétól, a Körmendi Zene- és Táncművészeti Alapfokú Művészeti Iskola táncpedagógusától tudtuk meg, aki 19 előképzős tanítványával elevenítette fel a lucázás hagyományát tegnap délután Körmenden. 

 

Délelőtt a piacon több helyen, délután a Szabadság téren fújták el a „Luca, Luca, kitty-kotty” kezdetű, végtelen számú változatban létező mondókát a lelkes kisdiákok. Az ősi szövegekhez, jókívánságokhoz korábban adománygyűjtés is kapcsolódott, ilyenkor a boltokat és a hivatalt is végigjárták a lucázós gyerekekkel. Idén a járványhelyzet miatt volt visszafogottabb a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában