2021.12.24. 08:00
Halászlét főzött Bucsu lakóinak az Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Hagyományosan halászléval vendégelte meg az Önkéntes Tűzoltó Egyesület a falu lakóit. Tegnap reggel óta tartottak az előkészületek, délután két kondérból merték az illatos levet.
Kispál Imrének Magyar Péter mert a halászléből
Fotó: © Unger Tamás
Kezdetben az ÖTE saját tagjainak főzött halászlevet, aztán a hatszáz lelkes faluban nagy igény mutatkozott a jóféle karácsonyi ételre a helyiek részéről is. Tavaly már jóval több mint száz adagot osztottak ki a tűzoltók, az idén 135 főre főztek, árulta el Gál Sándor polgármester. És azt is, hogy tiszteletük jeléül a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon szolgálatban lévő bajtársaiknak 15 adagot visznek a halászléből. Tegnap délután kislábosokkal, műanyag dobozokkal érkeztek a falubeliek 16 óra körül a régi óvoda- kultúrház épületének udvarára a gőzölgő kondérokhoz. A halászlevet Magyar Péter kevergette. Ötödik éve ő a főszakács, civilben szobafestőmester.
Tőle tudtuk meg, hogy 35 kiló ponty és tíz kiló harcsa került az alaplébe. Amikor ott jártunk, már a passzírozás után voltak – az alaplébe keszeg, kárász is került. Kiderült még az is, hogy Kálmán László, a Falco KC kosárlabdacsapatának korábbi játékosa, csapatkapitánya, Szombathely díszpolgára halastavaiból származik a kedvezményes árú, jó minőségű ponty és a harcsa. Az előkészületek már 9 órakor megkezdődtek hagyma-, paradicsom- és paprikapucolással a tűzoltók közreműködésével. Megdinsztelték a hagymát, utána kerültek az edénybe a hal-alkatrészek.
Háromórányi főzés után a nagyobb csontokat, szálkákat kiszedték, átpasszírozták a masszát. Magyar Pétert egy jó barátja, Sólyomvári István tanította a halfőzés fortélyaira. Péter ötlete nyomán főztek először halászlét az önkéntes tűzoltók – minden évben barátjukra is emlékeznek ezzel, aki sajnos már nincs köztük. Tőle tudtuk meg azt is, hogy előzetes igényfelmérésre készítettek ekkora mennyiséget, olyan tehát nem fordulhatott elő, hogy a sorban állóknak nemet kelljen mondaniuk. Amúgy is mindig „rátartanak” kicsit a rendelt mennyiségre. Aki „rendelt”, annak jutott a karácsonyi asztalra. Aki pedig akart, a kondér mellé kihelyezett becsületkasszába tehetett felajánlást, amivel a tűzoltóságot támogatta. Elmenőben a polgármester még megjegyezte: megbecsülik tűzoltóikat, akikre minden helyzetben lehet számítani.