Frissen Vasból

2021.12.24. 08:00

Jézuska-váró programok Vas megyében: Amíg az angyalok szorgoskodnak

Vannak családok, ahol kezdetektől együtt készül a család a szentestére, együtt díszítik a karácsonyfát. Sok helyen, ahol kis gyermekek vannak, a szenteste napján gondoskodni kell arról, hogy az angyalok zavartalanul dolgozhassanak. Templomok és művelődési házak kínálnak ezen a napon Jézuska-váró programokat. Megyei körképünkből tájékozódhat.

GYP

Szombathely

A Kálvária-templom közösségei idén már második éve kénytelenek lemondani a hagyományos Jézuska-várásról. Járványmentes években december 24-én délután zsúfolásig meg szokott telni a templom. A kisgyermekes családok mellett nagyon sok egykori gyermek, ma már felnőtt is ellátogat a betlehemi történetet megidéző műsorra. A templomhoz kötődő közösségeknek pedig évről évre komoly kihívás a színpadi produkció létrehozása, mely egyben jó eszköz is a közösség összetartására. 

A tavalyihoz hasonlóan a Jézuska-várás ünnepsége helyett a cserkészek szabadtéri programmal készülnek. A Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán egy héten keresztül, december 24-étől 31-éig, 9 és 19 óra között végigjárható az 51. sz. Sík Sándor cserkészcsapat által létrehozott, Jézus születéséhez vezető Cserkészösvény. December 24-én ki-ki vihet a templom előtti kereszt lábánál lévő mécsesekről a cserkészek által Betlehemből hozott lángból. 

Több szombathelyi templom kínál a szenteste délutánjára filmvetítéses programot. Az oladi Batthyány-templom plébánosa, Gaál Sándor kérdésünkre elmondta, hogy kénytelenek voltak lemondani a pásztorjátékról, mert sok gyerek volt koronavírussal fertőzött, így nem lehetett a próbákat összeszervezni. Pénteken 16 órától a templomban Jézus születését bemutató filmeket vetítenek az érdeklődő gyerekeknek. Hasonló programmal készül a székesegyház is. Pénteken 15 órától a legkisebbek számára Jézus születésének történetéről szóló rajzfilmeket mutatnak be. A templomot 18 órakor zárják, majd az éjféli szentmise előtt, 23 órától lesz újra nyitva. 

A kámoni Krisztus Király templomban december 24-én 16 órától a közösségi házban lesz vetített Jézuska-várás. 
A szombathelyi evangélikus templomban december 24-én 16 órától a gyülekezet tagjai családi alkalomra várják az érdeklődőket. Ezúttal a felnőttek készültek a gyerekeknek meglepetésműsorral. 
A hagyományos misztériumjátékról a két szombathelyi szerzetesrendi templom nem mondott le. Mint Tokár János, a ferences templom plébánosa elmondta, pénteken 16 órától lesz a Jézuska-várás húsz-harminc szereplővel. Utána zsolozsma, majd éjféli mise. 

A szalézi templom is megszervezte a Jézuska-váró programját. A Don Bosco Művelődési Otthonban pénteken 16 órától várják a híveket a betlehemes pásztorjáték bemutatójára. 

Kőszeg 

Mint Perger Gyula plébánostól megtudtuk, a járvány miatt Kőszegen nem lesznek templomi Jézuska-váró események, a Jurisics-vár viszont gondoskodik arról, hogy az angyalok zavartalanul dolgozhassanak, ezért a vár lovagtermében pénteken 14 órától filmvetítésre várják a kisebb gyerekeket és kísérőiket. 

Szentgotthárd 

A színház lesz a Jézuska-váró programok helyszíne Szentgotthárdon. Pénteken már kora délután érdemes lesz betérni ide. Az aulában 13–16 óra között Jézuska-váró játszóház lesz kézműves-foglalkozásokkal. A színházban 16 órától kezdődik a hittanosok misztériumjátéka. Az Örök világosság című előadást Pácz Gábor hitoktató rendezte. A belépő egy tábla csoki. 

Körmend 

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia december 24-én, szenteste délutánján 15 órától a színházba invitálja a családokat. Itt lesz a pásztorjáték, majd a gyerekeket és szüleiket várják a templomba betlehemnézésre és „jóságszaloncukorra”. Az éjféli szentmise után forralt borral és kakaóval vendégelik meg az ünneplőket. 

Sárvár 

A Szent László- és a Szent Miklós-templom december 24-én 16 órától betlehemlátogatásra várja a családokat Sárváron. 

Celldömölk 

A Nagyboldogasszony templomban a szokásos Jézuska-váró program elmarad. GYP 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában