Megbeszélés

2021.12.23. 18:00

Kisajátítás után felújítják?

Már nincs mit kátyúzni, olyan rossz állapotba kerültek a zanati városrészen azok az utak, amelyeket két évtizede nem vett át az önkormányzat a tulajdonosoktól.

Tömböly Ágnes

Horváth Attila alpolgármester hangsúlyozta: az útjavítás árának maximum felét fizetné a város

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor

A zanati városrészen lévő Fenyő, Korpás és Eper utca útjait 2019-ben remixes eljárással újították volna fel, erre kértek árajánlatot az itt élők. Akkor nettó 20 millió forintba került volna az útjavítás. Kántás Zoltán, a városrész akkori fideszes képviselője a 2019. júniusi közgyűlésen fogalmazott meg módosító javaslatot a költségvetés tárgyalásánál arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat finanszírozza a 20 millió forintos munkát. A baloldali többség nem szavazta meg a javaslatot. 

 

A képviselők akkori „hátradőlése” óta az utcák állapota tovább romlott, miközben a beruházás várható költsége meredeken ível felfelé: már 35-40 millió forintról beszélnek – igaz, ebben a Fenyő, a Korpás és az Eper utca mellett az Áfonya utca útburkolatának rendbetételét is tervezik. A beruházás megindítását ezúttal nem csak a pénzkérdés nehezíti. Az utak ugyanis magántulajdonban állnak – egykori telektulajdonosok (is) szerepelnek a tulajdoni lapon, akik ugyan már házukat, telküket eladták, ám útrészüket nem értékesítették. Így 47 tulajdonosa van az útnak. Közben az érintett utcákban új telkeket is kialakítottak, így 97 háztulajdonos családjának okoz gondot a lassan járhatatlanná váló út. Azok, akik elsők között költöztek az utcákba, azt mondják, két évtizede az önkormányzat „előírására” szikkasztóárok nél küli csapadékelvezetést, föld kábeles áramellátást építet tek ki, ami nagy terhet rótt rájuk. Az utat és a járdát is saját költségükből építették – azok tervét és építési engedélyét a polgármesteri hivatalban hagyták jóvá. Végül a város azért nem vette át az utat tőlük, mert a csapadékvizet egy közeli telken kialakított derítőbe vezették. Húsz év eltelt, s mára ez a megoldás már támogatott az EU-s előírások szerint is.

 

 A telek azonban szintén magántulajdonban van, ezért ezt a helyzetet is rendezni kellene. Az önkormányzat ajánlatát Horváth Attila alpolgármester ismertette a Zanati Közösségi Házban közelmúltban megtartott lakossági fórumon. Eszerint javasolják az itt élőknek egy polgárjogi társaság megalakítását, és szerintük az végeztethetné el az utcák felújítását. A város a költségek maximum felét tudná állni egy háromoldalú megállapodással, amit a polgárjogi társaság, a kivitelező és az önkormányzat között kötnének – tudtuk meg. A többit az itt élőknek kellene fizetniük. A város ugyanakkor megvásárolná azt a telket, melyen a derítő található, és ahova a csapadékvizet elvezetik – ezt is ígérte Horváth Attila. 

 

Több lakó aggályának adott hangot: egyrészt egy, a közösségi oldalon indított felmérés szerint a háztulajdonosok 50-60 százaléka vállalna részt a beruházásból, ez máris bizonytalanná teszi annak pénzügyi hátterét. Másrészt: azzal a javaslattal, amelyet felvázolt az alpolgármester, a zanatiak más „telkén” végeznének beruházást. Utóbbi miatt Czeglédy Csaba képviselő is azt javasolta, induljon meg már a beruházás előtt az utak önkormányzati kisajátítása, ezzel párhuzamosan pedig alakuljon meg a polgárjogi társaság. Így teremtenének tiszta jogi környezetet. A képviselőtől később sajtótájékoztatón megtudtuk, ettől nem zárkózik el a városvezetés sem. 

 

Kár lenne szépíteni: ha az önkormányzati kisajátítás 2022 elején megkezdődne, akkor is még hónapokat kell várniuk az itt élőknek a helyzet rendezésére. Azonban az itt lakók szerint ezek az utak nem bírnak ki még egy-két évet, és már nincs mit kátyúzni. Ahogy sok itt élő türelme, úgy az egykori kopórétegek is már mind elfogytak az útszakaszokról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában