Eszközbeszerzés

2021.12.29. 07:00

Kórházakon segítettek a jótékonykodó vasi vadászok

Kétszáz fácánt lőttek a vasi vadászok a hétfőn megtartott jótékonysági vadászaton. A kezdeményezés a kórházak gyermekosztályainak eszközbeszerzését szolgálja.

BD

Fotó: VN/OMVK

Jótékonysági fácánvadászatot rendeztek hétfőn csaknem minden megyében – Csongrád-Csanád és Békés megyében a veszélyes időjárási körülmények miatt halasztani kellett – az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. kezdeményezéséhez Vas megye idén másodszor csatlakozott. Ezúttal a Répcementi Hunor Vadásztársaság területén, Répceszentgyörgyön tartották meg a jótékony célú vadászatot, amelynek bevételét a Markusovszky-kórház gyermekosztályának ajánlották fel a szervezők. Az esemény házigazdája Ferenczy Balázs volt, aki nemcsak a területet, hanem az elejtett fácánok többségét is biztosította a rendezvényhez. Eredetileg 22 vadász számára nyitották meg a vasi jótékonysági vadászaton való részvétel lehetőségét – amelynek feltétele volt a minimum 30 ezer forintnyi adomány befizetése – de a nagy érdeklődésre való tekintettel ezt megduplázták, így végül 44 jótékony vadász ragadott puskát, és hozott terítékre kétszáz fácánt. 

 

Dr. Kondora Bálint, a Vas megyei közgyűlés alelnöke, miután megköszönte a vadászoknak a felajánlott pénzt, valamint a házigazdának az esemény befogadását, elmondta, hogy a mai napon, amellett, hogy hódolhattak szenvedélyüknek a vadászok, egy valóban jó ügy mellé is állhattak, amiért mindannyiuknak köszönet jár. 

 

Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke pedig arról beszélt, hogy a vadászat és a vadászok jobb megítéléséhez, társadalmi elfogadásuk szempontjából is fontos ez az esemény, amiből hagyományt szeretnének teremteni. Mint hangsúlyozta, a vasi vadászok korábban is rendszeresen jótékonykodtak, annyi változott csak, hogy most már mindezt szervezett formában teszik. 

 

A kezdeményezés indulása óta országos szinten már 82 millió forint értékben adományoztak orvosi eszközöket az ország 19 kórházának gyermek-­ osztályai részére. A jótékonysági vadászat története 2013-ra nyúlik vissza, míg az induló évben nagyságrendileg 40-en regisztráltak az eseményre, addig 2019-ben az első országos jótékonysági vadászatra már 1200 regisztráció érkezett. Az összefogás célja, hogy a vadászok és a támogatók adományaiból hiánypótló orvosi eszközöket szerezzenek be. Az ötlet Fejes László sportvadásztól származik, ki korábban – magánemberként, ikertestvérével, Fejes Endrével közösen – támogatója volt a Fejér Megyei Szent György Kórház gyer­mekosztályának, azonban a lehetőségeit meghaladó volumenű adományhoz szerette volna hozzájuttatni az intézményt, ekkor ötlött fel benne, hogy egy jótékonysági vadászatot fog megszervezni. Tavaly a kezdeményezés nemzetközivé vált: Magyarország mintájára Szlovákiában, Romániában és Szerbiában is megrendezték a jótékonysági vadászatot. Kijelenthető, hogy az ország összes megyéjében egy időben megvalósított jótékonysági vadászat a vadászati kultúra legújabb és leginnovatívabb elemeként új dimenziót nyitott a magyar vadásztársadalomban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában