Migráció

2021.12.21. 09:28

Letöltendő börtönt kapott a Horvátzsidánynál elfogott 5 embercsempész, egyikük fellebbezett

A Kőszegi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében társtettesként, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt öt letartóztatásban lévő román állampolgár bűnösségét állapította meg. Valamennyi vádlottat 2 év 4 hónap börtönre, 4 év 8 hónap Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt.

Szombathelyi Törvényszék

VN-archív

Az V. rendű vádlott 2021. december 9-ét megelőzően egy ismeretlen személlyel megállapodott abban, hogy jogszerűtlenül Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgároknak segítséget nyújt abban, hogy Magyarországról Ausztriába jussanak. Ezt követően a vádlottak megállapodtak abban, hogy négyen az V. rendű vádlott által vezetett gépkocsi előtt haladnak azért, hogy telefonon figyelmeztetni tudják egy esetleges hatósági ellenőrzésre. Az V. rendű vádlott a Romániában egy ismeretlen személytől használatra kapott, román rendszámú Mercedes Vito típusú személygépkocsival az ismeretlen megbízó utasításai alapján 2021. december 9-én indult el Romániából, a román-magyar határt aznap 18:30 körül lépte át Kiszombornál. 

 

A másik négy vádlott 2021. december 9-én – szintén egy román rendszámú gépkocsival – indult el Romániából, a román-magyar határt 2021. december 9-én 17:55 körül lépték át Csanádpalotánál, majd Szeged környékén csatlakoztak a Mercedes Vitohoz, ekkortól már együtt haladtak. A Mercedes Vitot vezető vádlott 2021. december 9-én 19:30 és 20:00 óra között Domaszék környékén, a szerb-magyar határ közelébe, a megbízója által megjelölt helyre ment, ahol várta őt 10 afgán és 6 török állampolgár. 

 

A 16 külföldi – akik közül senki sem rendelkezett jogszerű, magyarországi tartózkodási engedéllyel – az államhatárt korábban, ismeretlen embercsempészek segítségével, az országba bejutást akadályozó kerítésen átmászva, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át Szerbia felől. Ezt követően beszálltak az V. rendű vádlott által vezetett gépkocsiba, aki elindult velük az osztrák-magyar határ irányába. Az út során a többi vádlott folyamatosan a Mercedes Vitót kísérte, s előtte haladva biztosították a zavartalan utat az osztrák határ közelébe, azonban őket 2021. december 9-én éjfél előtt Horvátzsidány belterületén a rendőrjárőrök közúti ellenőrzés alá vonták, őket elfogták és előállították.

 

Az ítélet az I., II., IV. és V. rendű vádlottak vonatkozásában jogerős. A III. rendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, a tényállást nem vitatva a kiszabott büntetés enyhítése, a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése érdekében. A III. rendű vádlott letartóztatását a bíróság fenntartotta, amelyet tudomásul vettek - közölte a Szombathelyi Törvényszék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában