Sütés hobbiból

2021.12.18. 08:00

Mézédes bakterház Körmendről - Mintegy két hónapig dolgozott rajta készítője

Gyönyörű bakterházat készített mézeskalácsból Szőkéné Takács Ágota. A csodás alkotás fotóját a GYSEV Zrt. is megosztotta közösségi oldalán.

VN

Az udvari farakás és az erkélykorlát kivételével az alkotás minden része ehető

Fotó: © Szendi Péter

 Szőkéné Takács Ágota a helyi gyógyszergyár termelésprogramozója, egy mérnök és egy közgazdászdiplomája van. Hobbiszerűen süt, ha ideje engedi, akkor mindig előáll valami különlegességgel. Nemrégiben jelentkezett egy cserszegtomaji hobbicukrász-tanfolyamra, ahol hasznos tudásra tett szert. Mézeskalácsozni nemrég kezdett. 

 

– Már az év elején elterveztem, hogy ezt a bakterházat – amely mellett munkába menet és jövet naponta többször elmegyek – elkészítem mézeskalácsból. Ha jól tudom, az épület a GYSEV Zrt. tulajdona. Nem is gondoltam, hogy ennyire összetett munka lesz. Először minden oldalról lefényképeztem a használaton kívüli épületet, de így sem volt teljes a kép, hiszen a tetőre nem láttam rá. Ezután jött a tervezés, majd a szabás, végül a sütés és a díszítés. Körülbelül két hónapig dolgoztam rajta, persze nem a nap huszonnégy órájában, a nettó idő talán két hét lehetett – mondta a nagyszabású kézműves munkáról Ágota. A mézeskalács épület körülbelül 25 centiméter magas, tetőgerince pedig nagyjából 30 centiméter. Belülre került egy tartószerkezet is, hogy biztosan megálljon az épület. A ragasztóanyag a legtöbb esetben karamell volt, jó pár rész pedig fondant-ból készült, például a hóember, a kutyus és a kerítések. A bakterház minden része ehető, kivétel az udvari farakás, amely egész fahéjrudakból van, és az erkélykorlát, amely pedig festett fogpiszkálóból készült. 

 

Minden Ágota keze munkája, leszámítva a baktert, arra nem vállalkozott, a figurát egy profi cukrász ismerőse készítette el. Ágota szerint a cukrászat művészet, amihez elengedhetetlen az alkotókészség, a szépségérzet és a kreativitás, de kell hozzá nyugalom és koncentráció is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában