Mézes finomságok karácsonyra

2021.12.16. 07:00

Mi kerüljön az ünnepi asztalra? – Teasüteményt, diós kalácsot, kókuszos kockát ajánlunk Bolla Irénke receptjeiből - fotók

Tersztyánszky Krisztina

Bolla Lászlóné Irénke többféle édesség receptjét osztotta meg

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Ha karácsony, akkor nem hiányozhatnak a menüből a mézes sütemények. Bolla Lászlóné Irénkétől kértünk ötleteket. Irénke meglepetéssel szolgált: olyan finomságokat hozott, amelyek kinézetre talán ismerősek, viszont az ő változatában mézes tésztából készülnek. Elárulta azt is: a készítésükhöz lehetőség szerint akácmézet használ, amit előzetesen langyosra melegít.

 

Diós mézeskalács

 

 Hozzávalók: 4 egész tojás, 2 evőkanál méz, egy kávéskanál őrölt fahéj, 3 szem szegfűszeg összetörve, reszelt citromhéj, 10 gramm szalalkáli, 10 deka darált dió, 65 deka liszt, 25 deka cukor. A tojásokat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a citromhéjat és a mézet. A kikevert masszába belevegyítjük a darált diót és a lisztet, meg a kevés tejben elkevert szalalkálit. Jól összedolgozzuk, majd körülbelül három óráig hideg helyen pihentetjük. Ekkor gyúródeszkán egy centiméter vastagságúra kisodorjuk, különböző formákkal kiszaggatjuk. De úgy is készíthetjük a puszedliket, hogy nem sodorjuk ki a tésztát, hanem közepes gombócokat formálunk belőle. A sütiket kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük. Ne szárítsuk ki nagyon. Még melegen bevonjuk rummázzal. A rummázhoz 52 dkg porcukor, 4 kanál forró víz és 4 kanál rum szükséges. A porcukrot, a forró vizet meg a rumot sűrűre keverjük, míg a máz fényes lesz, ekkor egyenként bevonjuk vele a mézeskalácsokat. A sütemény kezdettől puha, omlós lesz, és sokáig az is marad. 

 

Szalalkális kókuszos kocka

 

 Hozzávalók a tésztához: 25 deka cukor, 50 deka liszt, egy tojás, 2 evőkanál olvasztott méz, 5 deka margarin, egy teáskanál szalalkáli, 2 deci tej, őrölt fahéj, citromhéj, vanillincukor, mazsola. A mázhoz: 25 deka margarin, 25 deka cukor, 4 deka kakaó, 3 evőkanál tej, 2 evőkanál víz. A díszítéshez kókuszreszelék. A langyos tejben felolvasztjuk a margarint, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. Közepes méretű tepsibe öntjük, 180 fokon megsütjük. Kihűlés után a tésztát kockákra vágjuk. A máz hozzávalóit összeforraljuk. Ebbe mártogatjuk a kockákra szeletelt tésztát, majd egyenként kókuszreszelékbe forgatjuk. 

 

Mézes teasütemény 

 

Hozzávalók: 40 deka liszt, 20 deka cukor, egy csomag sütőpor, 20 deka margarin, 2 tojás, egy citrom reszelt héja és leve, 5 deka méz, valamint mézes fűszerek: vaníliás cukor, fahéj, szegfűszeg. Az öszszeragasztáshoz lekvár. A cukrot, a tojást, a mézet, a margarint, a citrom héját és levét meg a vaníliás cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Jól összedolgozzuk Egy napot, de legalább pár órát állni hagyjuk. Ezután gyúrótáblán kinyújtjuk, kerek formákkal kiszaggatjuk. Minden második közepébe lyukat szaggatunk. A tészták tetejét megkenjük tojássárgájával, és mérsékelten meleg sütőben, 160-170 fokon világosra sütjük. Végül egy-egy egész és egy kiszúrt süteményt, a linzerkoszorúhoz hasonlóan lekvárral összeragasztunk. 

 

Mézes szelet dióval 

 

Hozzávalók: 3 tojás, 20 deka cukor, 4 evőkanál olvasztott méz, egy kávéskanál szódabikarbóna, egy kevés őrölt fahéj és szegfűszeg, 10 deka durvára vágott dió, 50 deka liszt. A tojást, a cukrot, az olvasztott mézet, a fűszereket, a szódabikarbónával elkevert lisztet alaposan kikeverjük. Végül beleszórjuk a durvára vágott diót. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt, mélyebb tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A dió mellett dúsíthatjuk még mazsolával, darabos csokoládéval, apróra vágott birsalmasajttal. Kihűlés után keskeny szeletekre vágjuk, úgy kínáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában