Üst

2021.12.08. 11:30

Mintegy hetven éve, hogy felépült: sokfelől hozzák a cefrét a szalafői pálinkafőzdébe

Mintegy hetven éve, hogy felépült a település központjában a pálinkafőzde. Az önkormányzat által üzemeltetett intézmény közmegelégedésre szolgálja a környék lakosságát.

Gyöngyössy Péter

Barátságosan kanyargó füstcsík jelzi a decemberi délelőttben, hogy „otthon” van a pálinkafőzdés. A Szala-patak mellett álló kis épületben kellemes meleg és friss illat fogad. A Vezérigazgató feliratú parányi irodában szól a rádió. Forján Róbert éppen tesz egy-két fahasábot a tűzre. Reggel töltötte fel a kétszáz literes, dupla falú üstöt. Általában kéthordónyi cefre fér el benne, amely öt-hat óra alatt fő le. Ezalatt megjárja a párlat a kisebb fi nomító üstöt is. Így lesz belőle a végén átlagban húsz liter kisüsti pálinka. Egy szezonban, ősztől tavaszig mintegy kétezer liter pálinkát termel a bérfőzde.

 

Mindenki a maga cefréjét tartja a legjobbnak, a főzéskor sem lehet keveredés. Az alapanyag leginkább körte, szilva, alma és szőlő. Van, aki a vegyes gyümölcsre esküszik, de akad tisztán sózókörtéből és kormin szőlőből főzetett pálinka is. Forján Róbert falugondnoki munkája és alpolgármesteri teendői mellett főzi a pálinkát. Legfeljebb két üst kifőzése fér bele a napba. Még emlékszik azokra az időkre, amikor a pálinkafőzés olyan esemény volt, mint a disznóölés, főzéssel, nagy társasággal, kártyapartikkal.

 

– Idén nem volt jó a gyümölcstermés, mégis bőven van cefre, mert Apátistvánfalván megszűnt a főzés, Magyarszombatfán meg csak most indul újra. Sokan hozzák ide Rátóttól Ramocsáig. Nem fogadok el bármilyen cefrét. Nem tartalmazhat hozzáadott cukrot, nem lehet megecetesedve. A többség 47 és 50 fok közötti pálinkát főzet, de van, aki ragaszkodik az 52 fokoshoz,

 

Lugosi Arnold polgármestertől tudjuk, hogy az ötvenes években épült a pálinkafőzde. A cél ma sem a profitszerzés, hanem a környéken élők kiszolgálása

Kiemelt képünkön: Forján Róbert falugondnoki munkája és alpolgármesteri teendői mellett főzi a pálinkát. Legfeljebb két üst kifőzése fér bele a napba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában