Ötletek

2021.12.05. 07:00

Státusszimbólum a madáretető – Van, aki hulladékból, pillepalackból készíti el, más műbútorasztalost fogad

A téli madáretetés sok ember számára kedves elfoglaltság. Nincs is izgalmasabb, mint a madáretető körül nyüzsgő cinkéket, zöldikéket, pintyeket, csuszkákat megfigyelni. S ha mindezt gyerekeknek mutathatjuk meg, az maga a gyönyörűség. Ugyanakkor számos tévképzet él a lelkes madárrajongók körében, miközben valóságos ipar települt erre a tevékenységre.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Shutterstock

Ha a téli madáretetésre gondolunk, szívmelengető érzés jár át minket. Szép dolog a télen fagyoskodó, éhező szegény kismadarakat etetni. Jó arra gondolni, hogy mi vagyunk a megmentőik. Mégis nem árt tudni, hogy valójában a télen nálunk tartózkodó madarak nem szorulnak ránk. A madáretetéssel viszont közel tudjuk csalogatni a nálunk telelő szárnyasokat. Gyönyörködhetünk bennük, megismerhetjük őket és odaszoktathatjuk őket a kertünkbe, hogy aztán nyáron fészkelő madárként segítsenek nekünk a kerti kártevők elleni védekezésben. Leginkább a kis énekesmadarak napraforgómaggal való etetése terjedt el.

A műfajra valóságos ipar települt, mind a különböző fajtájú és kiszerelésű madáreleségekből, mind madáretetőből van bőven kínálat. Valójában az alaptevékenységhez nem sok minden szükséges. Kell valamilyen madáreleség, leginkább olajos magvak, állati, natúr zsiradék, bogyók, gyümölcsök és kell egy hely, ahova kitesszük. A magoknak megteszi egy fatuskó, egy ablakpárkány vagy egy teraszmellvéd. A férges almát, almacsutkát feltűzhetjük egy fa ágára, a faggyút fellógathatjuk gyümölcsfára.

Fotó: MW-archív / Agyagból, fából és műanyag palackból is készülhet etető

Persze aki belekezd az etetésbe, abban hamar felmerülnek az egyéb szempontok. Nem árt, ha van a helynek pereme, oldala, hogy az erőszakosabb madarak, mint a zöldike vagy a meggyvágó, ne szórják szét az eleséget. Jó ha van teteje, hogy a magot ne lepje be a hó, ne ázzon szét az esőben. Ha nem érünk rá naponta kitenni a muníciót, jó, ha nagyobb mennyiség elfér benne, esetleg egy tartály segítségével önetetővé fejleszthetjük. Persze a ragadozók, mint például a macskák vagy a karvalyok hamar rájönnek, hogy ami a madaraknak terülj, terülj asztalka, az nekik is az lehet. Ezért készítenek macskabiztos, fellógatható/ oszlopon álló, tüskés ágakkal bebiztosított etetőket. Hamar felmerül, hogy az etető legyen szép, a kert dísze. Van, aki gyerekeivel, unokáival maga készíti és helyezi ki a madáretetőt. A világhálón ehhez is rengeteg ötletet kaphatunk. Pillepalackból, műanyag virágcserépből, ágakból, hulladékdeszkából hamar öszszeállítható egy etető.

Az interneten kész etetőkből is bődületes forma- és méretválasztékot találunk. Van kicsi, amibe alig egy marék mag fér csak el, és akad kisebb szekrény méretű. Találunk kerek formájút, négyszögleteset, ötszögűt, laposat, többszinteset és toronyszerűt. A legtöbb fából készül, de műanyagból, fémből, üvegből, kavicsokból és üveggolyókból falazott is akad. Némelyik valóságos műalkotás, olyan, mint egy mesebeli házikó, szép színes ablakokkal, tornyocskákkal, a másik meg míves asztalosipari termék, minőségi faanyagból, esztergált, faragott alkatrészekkel. Találtunk deszkával, cseréppel, zsindellyel, náddal, zsúppal fedettet. Odáig is el lehet jutni, hogy a madáretető a kert fő dísze lesz, szinte önálló intézmény, akár milliós értékben.

Kiemelt képünkön: Rengetegféle madáretető közül választhatunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában