Eredményes évet zárhatnak

2021.12.25. 15:30

Számos beruházás valósult meg Őriszentpéteren, új tervekkel várják az új esztendőt

Az idei év a járványügyi korlátozások ellenére is bővelkedett eseményekben. Programokból és beruházásokból is akadt bőven az Őrség fővárosában. Az év értékelésére Őr Zoltán polgármestert kértük.

Gyöngyössy Péter

Fotó: © Szendi Péter

– Az első negyedév a járvány­ügyi korlátozások ellenére sem telt eseménytelenül – kezdte az idei év értékelését Őriszentpéter polgármestere. – A „sárga ház” kéményének renoválása és a gólyafészek leemelése során repedések keletkeztek az építményben, amit sikerült orvosolni. Februártól a Mol új kútfúrási terve borzolta a kedélyeket, amely fél év múlva az engedélyezési eljárás megszüntetésével zárult. Az óvoda és a kisiskola tetőszerkezetének hibás felújítása miatt indított polgári per eredményeként a kivitelező 6 millió forint kártérítést fizetett az önkormányzatnak. Az év végére elkészültek a széles sávú optikai lefedőhálózat kiviteli tervei, jövőre a lakosság rá tud csatlakozni – tudtuk meg Őr Zoltántól. A polgármester így folytatta: – Sajnos az Őrségi vásár ismét elmaradt. Civil szervezésben valósult meg júliusban a családi nap, augusztusban a kerékpáros- és futófesztivál, a Hétrétország Köztivál és szeptemberben a veterán autók-motorok fesztiválja. Októberben a negyedik Őrségi félmaratoni, novemberben a Kovács János-sakkemléktorna is lezajlott. Eredményes volt az idei Őrségi tökfesztivál. Az év negatív mélypontja a szeptember 29-ei természeti katasztrófa volt. A rövid idő alatt lehulló 150 milliméter csapadék és az azt követő villámárvíz komoly károkat okozott a településen. A helyreállításra csaknem 5 millió forintos vis maior pályázatot nyújtottunk be – tudtuk meg. 

 

– Az év legnagyobb projektje a Baksaszer, Alszer és Kovácsszer egy-egy részén megvalósuló, 190 millió forint összköltségvetésű csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése volt – folytatta Őr Zoltán. – Négy települést érint ez a szennyvízberuházás, amelyen belül az őriszentpéteri szenny­víztisztító telep bővítése már 50 százalékos készültséget ért el. Az ispánki és szalafői csatornarendszer már kész a rácsatlakozásra. Harmincmillió forint értékben újult meg a Szikszay Edit Művelődési Ház. Decemberre elkészült az ovifocipálya, amelyet az óvodások és a kisiskolások is használhatnak. 

Ötvenmillió forintért 6 millió forint önerő felvállalásával 1200 méter hosszúságban sikerült felújítani az Alszer, Baksaszer, Kovácsszer és Templomszer egy részét. A futballpálya öntözőrendszeréhez szükséges két kút fúrásánál az önkormányzat 3 millió forint megelőlegező hitellel segítette a sportegyesületet.– Januárban pályázatot nyújtunk be járdák, hidak, parkolók kialakítására és korszerűsítésére, a csapadékvíz-elvezető rendszerünk bővítésére, a kis­iskolai gyalogátkelő és busz­öböl létesítésére, valamint az óvoda felújítására, bővítésére – tájékoztatott a polgármester a tervekről. A közvilágítás ledes korszerűsítésére is készülnek. Az önkormányzati traktorhoz egy síkfalmetsző adapterre pályáznak, amellyel a szeri utakra belógó növényzetet tudják karbantartani. Közösségi kemence létesülhet a művelődési ház udvarán, 20 millió forintból. Pályáznak a vásárcsarnok építésére, és elkezdődött az Őriszentpéter–Zalalövő-kerékpár­út tervezése is. 

 

Kiemelt képünkön: Őr Zoltán polgármester a csapadékvíz-elvezető rendszerről és az ovifocipályáról is beszélt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában