Menű

2021.12.31. 09:00

Újévkor legyen malacunk, ahogy a lencse is kötelező az asztalon

Szilveszterkor és újévkor a malacsült és a lencse nem hiányozhat a menüből. Az egészben sült malac hangulatos ugyan, de az otthoni sütőben csak nagyon gyakorlott és bátor konyhaművészeknek érdemes próbálkozniuk vele. A malacsültről ettől függetlenül nem kell lemondanunk.

TK

Fotó: VN/mindmegette.hu

Malachúsból friss csontos, bőrös karajt vásároljunk. Fontos, hogy a bőr alatt legyen rajta legalább 1-1,5 centis szalonnás réteg. A bőrt éles késsel, ujjnyi szélességben irdaljuk be, de csak 2 milliméter mélységben, különben a bőrdarabok sütés közben lepotyoghatnak. A színhúst a csontok mentén végigvágva válasszuk el a bordától. A malac zsenge húsát nem szabad túlfűszerezni. A karaj húsos részét kenjük meg olívaolajból, sóból, frissen őrölt borsból, őrölt köményből, reszelt fokhagymából és hagymából készített gyorspáccal, majd szobahőmérsékleten hagyjuk állni néhány órát. A sütést 220-230 fokra előmelegített sütőben kezdjük. 15-20 percig a bőrös oldalával lefelé süssük a karajt. Megfordítás után öntsünk a hús alá kevés folyadékot, és lefedve süssük további körülbelül másfél óráig, ekkor már mérsékeljük a hőt 190-200 fokra. Szükség esetén locsolgassuk, végül kitakarva süssük szép pirosra a malacunk bőrét. A bőrt locsolgatni tilos, mert felázik! Tálalás előtt 15 percig pihentessük, majd szeleteljük. 

 

 

Malackaraj tökmagos burgonyával és szilvás gombamártással 

 

 

Hozzávalók: 1 kg bőrös malackaraj csonttal, egy kávéskanál őrölt majoránna, egy fej hagyma, egy dl sör, 5 dkg füstölt szalonna. A tökmagos burgonyához: 60 dkg burgonya, 1-1,5 dl tej, 3 dkg vaj, 2 evőkanál pirított tökmag. A szilvás gombamártáshoz: 15 dkg shiitake gomba (2 dkg szárított), 20 dkg aszalt szilva, egy gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj. A hús bőrös részét keresztben és hosszában is bevágjuk, majd a bőrét kihagyva bedörzsöljük sóval, majoránnával. Letakarva, hűtőben, akár egy napig is pihentethetjük. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, egy tepsiben elterítjük, rátesszük a húst, pici vizet öntünk alá, és a sütőben megsütjük. Sütés közben gyakran kenegetjük sörbe mártott szalonnával, és ha kell, kevés vizet öntünk alá. Amikor a bőre ropogós, a hús puha, kész. A tökmagos burgonyához a burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük, megtisztítjuk, áttörjük. Kikeverjük a forró tejjel, a vajjal, sóval és a tökmaggal, óvatosan összemelegítjük. A szilvás gombamártáshoz a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük (a szárítottat vízbe áztatjuk). Az aszalt szilvát összevágjuk. 

 

 

A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk a gombát, rátesszük az aszalt szilvát, a zúzott fokhagymát, pici sót, és ráöntjük a sült visszamaradt szaftját. Összeforraljuk. A sültet a gombás mártással és a burgonyapürével kínáljuk. 

 

 

Malacsült forró lencsesalátával 

 

 

Hozzávalók: 80 dkg karaj, só, fél teáskanál őrölt majoránna, 4 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, kevés sör, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg lencse, 2 babérlevél, 10 dkg húsos szalonna, 5 dkg póréhagyma, 1 piros kaliforniai paprika, fél csokor snidling, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál ecet. A karajt az előző receptben leírtakhoz hasonlóan előkészítjük, megsütjük. A forró lencsesalátához az átöblített lencsét egy lábasba tesszük, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk, beledobjuk a megmaradt, meghámozott hagymát, a babérleveleket, közepes lángon puhára főzzük. Száraz serpenyőben ropogósra sütjük a felcsíkozott húsos szalonnát, majd hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott pórét, és megfonnyasztjuk. A lencséből eltávolítjuk a hagymát és a babérleveleket, leszűrjük, és összeforgatjuk a szalonnás póréval, a kimagozott, felcsíkozott paprikával, a finomra vágott snidlinggel. A salátát beízesítjük a mustárral, a mézzel, az ecettel és néhány evőkanál pecsenyelével. Ezzel tálaljuk a felszeletelt húst. 

Héjában sült burgonya illik hozzá: némi tejföllel meglocsolva, petrezselyemlevelekkel díszítve kínálhatjuk. 

 

 

 

Kiemelt képünkön: Malacsült forró lencsesalátával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában