Jó tudni

2021.12.24. 07:00

Ünnepnapi változások: érdemes tájékozódni utazás és ügyintézés előtt

Bár az idén hétvégére esik a karácsony és az új év első napja is, utazás vagy ügyintézés előtt érdemes tájékozódni, mert több ügyfélszolgálat és intézmény nyitvatartása változik az év hátralévő részében. Máshogy járnak a következő napokban a vonatok is.

Vas Népe

Forrás: VN-archív

Fotó: Cseh Gábor

Az előző évek tapasztalatai szerint karácsonykor, szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb az utasforgalom, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható. A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok az ünnepekhez igazították a járatok közlekedési rendjét. 

 

A MÁV-START vonatai december 24-én szombatra, december 25-én ünnepnapra, december 26-án vasárnapra érvényes menetrend szerint közlekednek. Mivel a téli szünet utáni iskolakezdés miatt hosszabbra nyúlhat a várakozás a jegypénztáraknál, az új év első hetében szerda helyett péntekig lehet majd utazni a decemberi havi és második félhavi bérletekkel. 

 

A vasúttársaság honlapján emlékeztet arra is: a téli szünetben minden gyermek, aki a menetjegy vásárlásakor bemutatja a sárga Kajla-útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát, a díjmentes Kajla- jeggyel korlátlan számban utazhat a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain. 

 

Módosul a jegypénztárak nyitvatartása is. A szombathelyi utascentrum december 24-én 6.50-től 17.15-ig, a szentgotthárdi jegypénztár december 25–26-án 7.50-től 17.10-ig tart nyitva. A GYSEV felhívja a figyelmet arra is, hogy január 1-jétől helyi autóbuszjegy és -bérlet is vásárolható a megyeszékhelyi állomáson. 

 

A kormányablakok és az okmányirodák december 24- én zárva tartanak, december 31-én pedig 8–12 óráig, a többi munkanapon a szokásos rend szerint várják az ügyfeleket. A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményei január 3-áig állományvédelmi munkálatok miatt zárva lesznek. 

 

Ünnepi nyitva tartás lesz a Berzsenyi Dániel Könyvtárban is: december 27-én hétfőn 12-től 18 óráig, december 28- ától 30-áig 10-től 18 óráig lesz nyitva; december 31-étől január 2-áig bezár. Január 3-ától a megszokott nyitvatartási renddel várják az olvasóikat az intézmény dolgozói. 

 

Él a kékvonal karácsonykor is – szükség esetén – a bántalmazott gyermekek és fiatalok a 116-111-es, a bántalmazott gyermekek ügyében a felnőttek pedig a 116-000-as telefonszámot tárcsázhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában