A legbátrabb falu

2022.01.13. 10:00

A haza szeretete - Soós Kálmán Kercaszomorról írt

Soós Kálmán újságíró írt tanulmányt Kercaszomor, a „legbátrabb falu” – Az 1920. augusztusi szomoróci fegyveres felkelés és a Communitas Fortissima címért folytatott küzdelem története címmel. A részletes írás a Trianon utóélete – Az első sikerektől a százéves évfordulóig című kötetben jelent meg, a Magyarságkutató Intézet gondozásában.

Tóth Judit

Soós Kálmán tanulmánya a Magyarságkutató Intézet gondozásában megjelent kötetet gazdagítja

Fotó: © Cseh Gábor

– A Magyarságkutató Intézet 2020 szeptemberében tudományos konferenciát szervezett, ennek nyomán állt öszsze a közelmúltban megjelent kötet. A konferencián a helyi jellegű, határkiigazító sikerek, az országgyarapítás, valamint Trianon 1945 utáni megítélése és a 2010 utáni szellemi nemzetegyesítés folyamata témakörökhöz kapcsolódóan tizenegy előadás hangzott el, ezek most már nyomtatott formában is elérhetők – mondta Soós Kálmán, aki a Legbátrabb falu címmel kitüntetett Kercaszomorról ír a kötetben. 

 

A tanulmány azt a hősies küzdelmet tárja az olvasók elé, amelyet 1920. augusztus 1-jén Szomoróc és Kerca lakossága vitt véghez. A lakosok ugyanis a magyar határőrség támogatásával állták útját a betörő szerb katonaságnak, akik később mégis megszállták a térséget, és elhurcolták a csatározások résztvevőit. Ellenállásuk azonban mégsem volt hiábavaló, hiszen a Magyar–Szerb Határmegállapító Bizottság vizsgálatának eredményeként a két település – amely 1942-ben Kercaszomor néven egyesült – ismét Magyarország részévé válhatott. A magyar haza hálája kifejezéseként 2008-ban az Országgyűlés emléktörvényt alkotott, amelyben Kercaszomornak odaítélte a Communitas Fortissima címet. Ehhez hatévi társadalmi összefogás és parlamenti küzdelem kellett, utóbbiban nagy szerepet vállalt V. Németh Zsolt és Bebes István. 

 

– Kercaszomoron évente kétszer van ünnep. Február elején a visszatérésé, a másik, a turistaszezon közepén, augusztusban a Communitas Fortissima falunap. Ebben az évben február 12-én lesz az egyik ünnepségünk, a szomoróci haranglábnál, amely őrzi a hitet és a tántoríthatatlan szülőföldszeretetet – mondta végül Soós Kálmán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában