Őrizzük féltve kulturális kincseinket!

2022.01.21. 11:00

A magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a Művészeti Szemle díjait is átadták Kőszegen - fotók

Nemzeti imádságunk születéséről, a kultúra mibenlétéről is beszélt tegnap Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen.

Tóth Kata

Básthy Béla és Lamp Olivér, aki az alsó tagozatosok közül arany minősítést kapott. A háttérben Gelencsér Ildikó és Pócza Zoltán

Fotó: © Unger Tamás

– 1823. január 22-én tisztázta le a szatmárcsekei szoba csendjében az akkor 33 éves Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát, mely Erkel Ferenc zenéjével valódi magyar néphimnusszá vált, s legyünk bárhol a világon, összeköt bennünket – emlékeztetett Pócza Zoltán a lovagteremben. A Magyar Kultúra Napjáról azt mondta: felhívja a figyelmet tárgyi, szellemi értékeinkre. A kultúráról pedig, hogy az életünk mintázata. 

 

– Ahhoz, hogy más népek kultúráját tisztelni tudjuk, először a sajátunkat kell megbecsülni. Azon belül a város kultúráját is – mondta, majd az ötven kiemelt kőszegi érték közül említett olyan büszkeségeket, mint a becsületkassza, a Jurisics-vár, Chernel István öröksége vagy a történelmi belváros épített örökségének elemei. – Felelősségünk, hogy a fiatalokkal megismertessük és megszerettessük a magyar és egyetemes kultúrát és helyi értékeinket is – jelentette ki.

 

A Jurisics-vár Művelődési Központ tavaly márciusban is megrendezte a Művészeti Szemle döntőjét Kőszeg és környéke általános és középiskolai tanulói részére. A járványhelyzet átrendezte ugyan a megszokott kereteket, ennek ellenére aktívak maradtak a fiatalok, megmutatták tehetségüket. Összesen 83 diák – 34 alsós, 31 felsős tanuló és 18 középiskolás – szerepelt a virtuális színpadon. A produkciókról videófelvételt kértek a szervezők – ezeket kivetítőről nézte végig és értékelte a Fasching Zsuzsanna, Nagyné Erőss Rozália és Merklin Ferenc alkotta zsűri három napon keresztül. Huszonegyen kaptak bronz, 29-en ezüst és 19-en arany minősítést; 14 produkció kiemelt aranyat ért. A legjobbakat a Jurisics-vár Facebook-oldalán láthatta a közönség a megszokott gála helyett. A díjakat, okleveleket csütörtökön személyesen adták át az ünnepségen a lovagteremben. Két előadóművészt hívtak az alkalomra: Prikazovics Ferenc és Lukács Gábor mondott verset. Élmény volt hallgatni az előadásukban József Attilát, Radnótit, Kosztolányit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában