Múltidéző

2022.01.30. 07:00

A Markusovszky-kórházban 35 éve létrehozták az önálló, központi laboratóriumot

A hetvenes évek második felében szüntették meg az osztályokhoz tartozó kis laboratóriumokat a Markusovszky-kórházban, és 35 éve létrehozták az önálló, központi laboratóriumot. Attól fogva minden laboratóriumi vizsgálatot egy helyen végeztek: 1987-től a komplex tömb első emeletén.

Vas Népe

Munka a laborautomatákkal 1987 januárjában

Forrás: VN-archív

Azzal, hogy központi lett a labor, már se beteg, se látogató nem járhatott be oda. A központi diagnosztikus osztályok egyikeként a legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel a kórház valamennyi osztályának a munkáját segítették, jelentős szerepük lett a betegségek felismerésében, a betegség lefolyásáról tanúskodó információk közreadásában. Elhelyezkedés szempontjából lett egy nagyobb terme a labornak, amelyben hat, egyenként hatszor hat méteres U alakú egységet alakítottak ki, itt végezték a tömeges, nagy számban előforduló vizsgálatokat. 

 

A különálló, kisebb helyiségekben helyezték el az automata gépeket, a speciális vizsgálatokat tehát el tudták különíteni egymástól. Ezenkívül lett egy kisebb laboratóriumuk, ahol a sürgős vizsgálatokat végezték. Összességében végre saját szociális egységet alkottak. A sürgősségi laborban napközben állandóvá vált az üzem, amit belső átszervezéssel, a korábbihoz képest változatlan létszámmal el tudtak látni. Ezzel tettek egy lépést a nonstop laboratóriumi ellátás felé. 

 

De mennyivel tudott többet segíteni a gyógyítóknak a laboratórium, mint a hetvenes években? Hagyományosan a vért, a vizeletet, a testváladékokat, ezek összetételét, a bennük lévő anyagok mennyiségét vizsgálták. Többet tudtak nyújtani azáltal, hogy az újabb vizsgálati eljárásokkal több információt nyerhettek ezen anyagokról. Már egészen kis mennyiségű anyagokat egészen pontosan lehetett mérni, felszereltségük jelentősen korszerűsödött, fejlődött. Részben automata, illetve számítógépes kiértékelővel ellátott automata gépeket használtak. 

 

A laboratórium fejlődése legjobban az osztályos munkában nyilvánult meg, azaz csak közvetve, a többi kórházi osztály munkáján keresztül tudták segíteni a gyógyítást, de e tekintetben nagyon sokat vártak a laboratóriumtól. Nemcsak a Markusovszky-kórház vette igénybe a központi laboratórium szolgáltatásait, hanem a megye valamennyi városi kórháza, egészségügyi intézménye is. Regionális feladataik ugyancsak voltak: hormonvizsgálatokat végeztek Veszprém megye számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában