Közösségi közlekedés

2022.01.10. 10:34

A MÁV IC+ kocsijai 2022 első félévében debütálnak régiónkban - a Bp.-Győr-Szombathely vonalon utazhatunk majd prémiumosztályon - videó

Nyugat-Magyarországon a Budapest–Győr–Szombathely vonalon utazhatunk először az új első és prémiumosztályú IC+ kocsikon – értesült a kisalfold.hu. A MÁV kommunikációs szakemberei a Kisalföld kérdésére megerősítették: a premierre nem kell sokat várni szűkebb pátriánkban. Az idei év első félévében megérkeznek a vasúttársaság saját fejlesztésű és gyártású kocsijai Győr-Moson-Sopron megyébe és Vas megyébe is.

kisalfold.hu

Fotó: MÁV

A fülkék új szolgáltatási szintet képviselnek a hazai közösségi közlekedésben, segítségükkel pedig a vasút alternatívát adhat a mostani autóközpontú szemlélet helyett. Az első osztályú kocsi termes utasterében 15 ülőhelyet alakítottak ki. Az ülésekhez nagy méretű, munkához is jól használható asztal, olvasólámpa, míg az elektromos eszközök töltésére ülőhelyenként egy-egy 230 V-os konnektor és USB-töltő tartozik. Az utastér szőnyegborítású, a termes szakaszban és a folyosón rejtett LED-világítás ad fényt. Az ablakokra sötétítő rolókat szereltek - írja a kisalfold.hu. 

Újdonságot jelent majd a csendes fülke, amelyből kettő található az új kocsikban. Az ide jegyet váltó utasok nyugalomban tölthetik a menetidőt; a hatszemélyes fülkékben a telefonálás vagy egyéb, pihenést zavaró tevékenység tilos. A csendes fülkék mellett két emelt komfortfokozatú, minden eddiginél magasabb színvonalú, prémiumosztályú fülkét is kialakítottak, amelyekben mindössze négy ülés található.

 

Ezek bőrborításúak, széles tartományban elektromosan állíthatók és biztosítják a személyre szabott komfortot. A fülkében utazók a világítást és a hőmérsékletet a kocsi többi részétől függetlenül maguknak szabályozhatják az asztalba épített érintőképernyőkkel. Az IC+ kocsik borítékolhatóan népszerű része a bisztrószakasz. Itt üdítőket, alkoholos italokat, forró italokat, illetve egyszerű, frissen készített ételeket, szendvicseket, édességet, ropogtatnivalókat is vásárolhatnak az utasok.

 

A szóban forgó kocsikat először a keleti országrészben állította csatasorba a MÁV tavaly késő ősszel. „A november közepe óta jegyköteles kocsi prémium­fülkéjét december 29-ig 2900 utas választotta, több mint egyötödük a Budapest–Debrecen közötti szakaszon közlekedett. Ehhez az 1. osztályú menetjegy és az esetlegesen szükséges IC- pótjegy mellett 1000 forintos helyjegyet kell váltani” – közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága.

 

A december 12-i menetrendváltás óta napi 20 járatban találkozhatnak az utasok az új, emelt szintű szolgáltatást nyújtó járművel. Ez egyelőre tíz IC+ kocsit jelent Kelet-Magyarországon; idén nyárra várhatóan további 35 kocsi áll csatasorba, már az Észak-Dunántúlon is. Hazánk legforgalmasabb vasúti vonalán, Budapest és Győr között éves szinten több millió utas vált jegyet. A főváros és Tatabánya között az utasszám úgy haladja meg az évi ötmillió embert, hogy ebben az adatban a díjmentes utazók (65 év felettiek, 6 év alattiak) nincsenek benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában