Aki hatást gyakorolt a városra

2022.01.07. 11:00

A Rába-part impresszionistáját unokája, Torjay Valter mutatja be friss kötetében

Nagyapjáról, a Sárváron alkotó Németh Józsefről A Rába-part impresszionistája címmel írt könyvét mutatta be Torjay Valter festőművész a Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermében.

Pajor András

A szerző, Torjay Valter a sárvári könyvbemutatón Fotó: Pajor András

A Szülőföld Kiadó gondozásában nemrég megjelent monográfia bemutatóján az érdeklődőket Kondor János galériavezető azzal köszöntötte, hogy mindig öröm egy helyi művész történetét még jobban megismerni. 

 

 

– Jelentős részben a nagyapámnak volt köszönhető, hogy a művészpályát választottam – fogalmazott Torjay Valter, hozzátéve, hogy Németh Józsefnek olyan szűkös lehetőségek jutottak a művészet iránti érdeklődésének a kiteljesítésére, ami után az eredmény szinte páratlannak nevezhető a hazai autodidakták sorában. Számos kvalitásos alkotás maradt fenn Németh József hagyatékában. Azonban a feltételezések szerint még sok-sok munkája lappang máig ismeretlen helyen. 

 

 

A monográfiában megjelenik Németh József államosításig működő építési cége is, mivel eddig ezt a területet sem dolgozta fel az utókor. Pedig ezzel is jelentős hatást gyakorolt Sárvár és a környező települések képére. 

 

 

– Mind művészeti, mind építőipari tevékenységének alaposabb tisztázása alighanem évtizedes munkát követel, nem beszélve a korai sportéletben és a közösségben játszott szerepére – számolt be munkájáról Torjay Valter. 

 

 

A neves sárvári kiállítóterek mindeközben tárlatokkal várják a látogatókat. A Nádasdy Kulturális Központban az új évben a múzeum állandó kiállításai mellett a vár kortárs kiállítóterében, a Galeria Arcisban Újgeometria címmel január 23-áig látogatható Koppány Attila festőművész tárlata. A könyvtár folyosógalériájában pedig Molnár Domonkos sárvári autogramgyűjtő kollekciójából tekinthető meg válogatás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában