Mesélő házak

2022.01.16. 15:00

Az emlékezet háza Szattán

Az őrségi dombok között meg bújó kis falvakban lépten-nyomon legendákba botlik a múltat kutató.

Feiszt György

Masszi Ferenc és Somogyi Tamás alkotása Szatta főutcáján

Forrás: Szendi Péter

Fotó: Szendi

 A Szatta község határában található Nyársas-völgy történetét néhány évtizede Boncz Kálmán így mondta hangszalagra: „Szatta arról volt híres, hogy az egész Őrségben itt voltak a legszebb leányok. Hallották ennek hírét a törökök is, és amikor a szentgotthárdi csatából megfutottak, úgy gondolták, hogy a vereség szégyenét enyhítendő, visznek néhányat a pasának.

 

 Hat szépséges fiatal szattai leányt rabszíjra fűzve indultak Kanizsa felé. De nem tűrhették ezt a falusi legények, a legbátrabbak lóra pattanva üldözőbe vették őket. A nagy erdő menti völgyben azután lecsaptak a martalócokra. A felfegyverzett szpáhikkal folyó küzdelem egyenlőtlen volt. Több szattai legényt levágtak, az élve elfogottakat pedig ott a helyszínen húzták karóba. Nagy kínok között múltak ki szegények. Ezt a helyet azóta hívják Nyársas-völgynek.” A szattai férfiakat a későbbi háborúk sem kímélték. Az 1848-as szabadságharcban hárman estek el, és az első világháború is megtizedelte soraikat. A községből 1914 és 1918 között 32 katonaköteles vonult a harcterekre. 

 

Közülük hatan sosem látták többet falujukat, családjukat és szeretteiket. Négyen az első világháború frontjain, ketten hadifogságban vesztek oda. A falu lassan fogyó népességéből a második világháború további hét családfenntartót ragadott ki, ezt követték a kitelepítések, majd következett a mezőgazdaság szocialista átszervezése, amely az egyéni gazdálkodást lehetetlenítette el. 

 

1956-ban azután feloszlott a termelőszövetkezet is. Az emberek Zalaegerszegre, Körmendre mentek el dolgozni, ott alapítottak családot, haza már csak látogatóba jártak. Nem csoda, hogy Szatta napjainkra egyike lett annak a húsz vasi településnek, amelynek lakossága nem éri el a száz főt. A falu ugyanakkor Vas megyében egyedülálló alkotással, az Emlékezet házával büszkélkedhet. A mementó Masszi Ferenc képzőművész és Somogyi Tamás szobrász alkotása. A falu főutcáján állított emlékhelyen az öldöklés és a béke szimbólumaival díszített dombormű látható. A 2002. november 16-án felavatott mementó gránittáblájára az első világháború hat hősi halottjának és a második világégés hét szattai áldozatának nevét vésték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában