Találkozás

2022.01.17. 15:00

Az idős hívektől kért javaslatokat dr. Székely János

Vasárnap délután idős hívekkel találkozott dr. Székely János megyés püspök a Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontban.

Vas Népe

Dr. Székely János megyés püspök közös gondolkodásra hívta az idős híveket Fotó: Szendi Péter

Fotó: Szendi

A Ferenc pápa által a múlt évben meghirdetett Szinódus 2021-23 program részeként megtartott rendezvényen az idős híveknek az egyházra vonatkozó javaslataira volt kíváncsi a szombathelyi megyés püspök. A rendezvényen sokan mondták el véleményüket. 

 

 

Zsúfolásig megtelt az Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont előadóterme vasárnap délután. Idős hívekkel találkozott dr. Székely János megyés püspök. Közös énekléssel és imádsággal kezdődött a rendezvény, melynek fatalos hangulatot kölcsönzött a Zalaegerszegről érkezett dr. Kürnyek Róbert egyházmegyei pasztorális helynök moderátori munkája. 

 

 

Dr. Székely János bevezetőjéből megtudtuk, hogy a múlt év októberében meghirdetett program egy új egyházi működési mód létrehozását próbálja elősegíteni. A lényege, hogy jusson szóhoz az egész egyház, azaz kezdjünk el beszélgetni közös ügyeinkről. A megyés püspök kiemelte, hogy a mai fiatalok gyakran szinte semmit sem tudnak az idősekről. Elszakadtak az életadó szálak, azt az ősi bölcsességet, ami az idősebb korosztály sajátja, nem adják tovább. 

 

 

 

Ezután zalai vendégek szólaltak meg, így többek között a zalai Gondviselés Házából az intézmény vezetője beszélt a hit jelentőségéről a látogatóközpontban megjelenteknek. 

 

 

A részt vevők közül többen felvetették, hogy a papoknak kellene megszólítaniuk az idős híveket, akár konkrét feladatok meghatározásával, mert így éreznék, hogy szükség van rájuk. Volt olyan, aki azt javasolta, hogy a nevelőotthonokban gondozott gyerekek életét is segíthetné az egyház és ebben az idős emberek is szerepet kaphatnának, afféle pótnagyszülőként. 

 

 

Mások a hajléktalanok helyzetére hívták fel a figyelmet. Többen arról szóltak, hogy azok a közösségek működőképesek, amelyeknek van célja. Több jó példa is van arra, hogy idős emberekből álló csoportok szociális feladatokat vállalnak, vagy csak a Szentírás jobb megismerése érdekében szerveznek beszélgetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában