Mesélő házak

2022.01.23. 10:00

Az Őrség határában megbújik az erdő közepén Farkasfa

A Vendvidék és az Őrség határán, Magyarország legnyugatibb földrajzi pontjának közelében, a Huszászi-patak völgyében fekvő Farkasfa a régmúltban még két település volt.

Feiszt György

A radarállomást az időjárási előrejelző hálózat fontos regisztrációs pontjaként építették meg

Fotó: Feiszt György

Alsó- és Felsőfarkasfát a török dúlta fel, és a területen az 1593- as határjárás szerint csak „rom és puszta volt”. A szentgotthárdi cisztercita apátság újratelepített faluját a 18. században „Farkaserdorf” néven említik az összeírások. Farkasfa kisközséget 1983-ban csatolták Szentgotthárd városhoz. Az erdő közepébe rejtetten, egy háromszáz méter tengerszint feletti magasságú dombon ekkor már állt az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Légiközlekedési Repülőtéri Igazgatóság és a Vízügyi Hivatal összefogásával kiépített radarállomás, amelyet az időjárási előrejelző hálózat fontos regisztrációs pontjaként építettek meg. Farkasfa radarjai az ország keleti végében, a Szabolcs-Szatmár megyei Napkor községben és középen, a Ferihegyi repülőtéren telepített meteorológiai állomásokkal összeköttetésben üzemeltek. 

 

Mérési eredményeiket prognózisként a Kossuth rádió időjárás-jelentéseiben naponta beolvasták. Az állomás jegyzőkönyveibe rekordnak számító időjárási értékeket is feljegyeztek. Farkasfán 2002. január 29-én mértek +19,8 Celsius-fokot, amely a hazánkban 1870 óta vezetett meteorológiai kalendáriumok legmagasabb januári hőmérséklete. A napi rutint esetenként szenzációszámba menő események színesítették. 1989 novemberében a sajtó Ufólázban ég az ország címmel tudósított az ország egén feltűnt titokzatos repülő tárgyakról. Erről a katonai légi irányítás hivatalosan azt közölte, hogy „semmi rendkívülit sem észleltek”, ugyanakkor a pápai, a nagykanizsai és a farkasfai meteorológiai állomások jegyzőkönyvei rögzítették az eseményt. 

 

A farkasfai bejegyzés szerint: „a november 24-e péntekről szombatra virradó éjszakán a Nagykanizsai Meteorológiai Állomás jelezte, hogy valami rendkívüli égi jelenség észlelhető. Farkasfán is rámértünk, és valóban lehetett látni egy pontot, amely rendkívül gyorsan mozgott. Ezután több hasonló tárgy jelent meg a radarernyőn.” A sajtót napokig lázban tartó esemény vizsgálata végül arra jutott, hogy egy hőlégballonverseny eltévedt eszközei tűntek UFO-nak a radarokon. A szebb napokat megélt farkasfai obszervatórium fénykorában 19 embert alkalmazott, ma viszont a méréseket már automaták végzik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában