Testületi ülés

2022.01.17. 11:30

Bicikliutat és komposztálót is tervez a büki önkormányzat

Rendkívüli nyílt testületi ülést tartott Bük város önkormányzata, hogy napirendi pontjai között elsőként megvitassa a TOP Plusz „Élhető települések” című pályázati konstrukció beadását a Vas megyei Önkormányzattal konzorciumban.

Merklin Tímea

Dr. Szabó András aljegyző, Baranyai Róbert alpolgármester, dr. Németh Sándor polgármester és dr. Tóth Ágnes jegyző a legutóbbi rendkívüli testületi ülésen Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Ennek része a Bük–Sajtoskál kerékpárút kivitelezése csaknem 1300 méter hosszan, öt útcsatlakozással, gyalogjárdával, közvilágítással, zökkenőmentes térkővel, bazaltszegéllyel. Az érintett szakasz engedélyes és kiviteli terveit a Vas Megyei Önkormányzat készítteti, amely jelenleg közbeszerzési szakaszban tart. A beruházás várható költsége bruttó 290 millió forint. 

 

 

A pályázat egy másik eleme a komposztálótelep létesítése, amit a jelenlegi hulladékudvar mellett építenének meg. Ennek kivitelezése az előzetes számítások szerint bruttó 235 millió forintba kerül. A pályázatban zöldterület-fejlesztés is szerepel. A képviselők döntöttek arról is, hogy a Petőfi utcában a bolt és a lakótelep közötti, melletti területen fákat és cserjéket ültetnek, illetve a meglévő játszóteret bővítik további eszközökkel. Ennek költsége bruttó 25 millió forint.

A humuszt értékesítheti a város

A komposztálóüzem létrehozásának aktualitását indokolja, hogy állandó problémát jelent az egyre bővülő zöldhulladék, nyesedék elszállítása. A komposztáló vízjogi engedélyes tervvel rendelkezik, a telekhatár 700 méteres körzetében lakott területek nem találhatók. A telepre a terv szerint a lakosság is be tudja szállítani a házaknál, az otthoni udvarokon keletkezett zöldhulladékot. A komposztálóban a biohulladék négy hétig érik, majd az intenzív érés befejeztével az utókezelő téren a komposzt érettségi fokát figyelembe véve utóérlelik. A keletkezett humuszt a város értékesíteni tudja. A megpályázott összegből a munkavégzéshez szükséges homlokrakodó és más eszközök is beszerezhetők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában