TOP 100

2022.01.09. 08:00

Egymilliónál is több vendégéjszakát töltöttek el a turisták Vas megyében - Szállásadókat is kérdeztünk a forgalomról - fotók

A kényszerszünetre kárhoztatott turizmus összes szereplője megérezte a járványt, de akik kitartottak, azok nem töltötték tétlenül az elmúlt időszakot, többen kormányzati segítséggel fogtak fejlesztésbe, mások pedig megtapasztalhatták, hogy a pandémia csak erősítette a luxus utáni vágyat.

vaol.hu

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Nincs még egy olyan szegmense a gazdaságnak, amelyet annyira közvetlenül érintett volna a koronavírus-járvány, mint a turizmus. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy a korlátozó intézkedések és lezárások mennyire tépázták meg a szektort, valamint hogy a járvány alakított-e a pihenési szokásokon. A sort a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatójával kezdjük. A szervezet összesítése szerint Vas megye szálláshelyein 2021. január–októberben 377 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. A megyében a belföldi vendégek voltak döntő többségben, a vendégéjszakák 66 százalékát ők töltötték el az év első tíz hónapjában. 

 

2020 azonos időszakához képest a vendégszám nyolc, a vendégéjszakák száma pedig 23 százalékkal emelkedett. A belföldi mellett a külföldi forgalom is élénkült tavalyhoz képest, a belföldi vendégéjszakák száma 16, a külföldiek által eltöltött éjszakák száma pedig 40 százalékkal nőtt. A nyári időszakban is kimagasló mértékben növekedett a forgalom, június–augusztusban 35 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a megyében, mint a tavalyi főszezonban. Az átlagos tartózkodási idő a szálláshelyeken 3,3 éjszaka volt, a belföldi vendégek átlagosan 2,9 éjszakát töltöttek a szálláshelyeken, a külföldiek esetében magasabb ez a mutató: 4,2 éjszaka. 

 

Vas megye leglátogatottabb települései a vendégéjszakák száma alapján Bük (32%), Sárvár (31%) és Szombathely (10%) voltak, ezen a három településen realizálódott az összesített forgalom 72 százaléka. A vendégéjszakák felét szállodákban töltötték el a vendégek, 23 százalékuk magán- és egyéb szálláshelyeken, kilenc százalékuk pedig panziókban lakott. A szobafoglaltság a szállodákban 33, a panziókban 23, a magán- és egyéb szálláshelyeken pedig 18 százalékos volt. 

 

Németh Gyula, a Büki Szobakiadók Szövetségének elnöke megkeresésünkkor hangsúlyozza, hivatalos adatokkal nem tud szolgálni, saját és tagtársai tapasztalatait azonban szívesen elmondja, és mindjárt a legrosszabbal, a tavalyi évvel kezdi. A vendégforgalom – ami optimista becsléssel is maximum 40 százaléka volt a 2019-esnek – gyakorlatilag két hónapra: 2020 júliusára és augusztusára korlátozódott, a vendégek jelentős többsége magyar volt, ahogyan arra a beutazási korlátozások miatt számítani is lehetett. 

 

– Bár a visszaesés nagyon megviselte a szálláshelyeinket, ahogyan a turisztikai ágazat többi résztvevőjét is, a Kisfaludy-program nagy segítséget jelentett, szobánként egymillió forintos felújítási támogatást kaptunk – mondja Németh Gyula. Az év eleje még lassan indult, a vendégek a járvány miatt elmaradoztak, viszont a nyári főszezont már jól zárta a térség. Idén a megváltozott viszonyok miatt megnőtt az igény a kisebb szálláshelyekre, ahol el lehet különülni a többiektől. A vendégek nagy többsége magyar volt most is, de júliusban megindultak a csehek és a németek is. 

 

– Összességében elmondható, nagyon jó nyarat zártak a büki szállásadók, a megújult szobák a kapott támogatásnak köszönhetően kiváló minőségűek lettek, most már vetekednek a nagyobb kereskedelmi szálláshelyekkel is. Az őszi szezon gyengébb volt, mint a pandémia előtt, cseh, német és osztrák vendégek voltak többségében. A vendégek a nyári időszakban jellemzően 3–6 éjszakát töltöttek el a szállásokon, az előés utószezonban inkább csak két-három éjszakát, és azt is inkább hétvégén. A látogatók jelentős részét a fürdővendégek tették ki, de az aktív pihenést kedvelők száma is nőtt. Az elmúlt két évben az jól látszik, hogy a német vendégek száma – ami a járvány előtti időkben jelentős volt – drasztikusan lecsökkent, viszont a cseh turisták kedvenc célpontja lett Bükfürdő.

 

 A szállásárak az utóbbi időben a színvonallal együtt emelkedtek, de ahogyan a szövetségi elnök hangsúlyozza, megváltoztak a foglalási szokások is. Az emberek többsége az úgynevezett OTA portálokon, azaz az online utazási irodák oldalain foglal szállást, és nem közvetlenül a szállásadót keresik fel, márpedig a közvetítőknek nagyon magas jutalékot kell fizetni, amit a szálláshelyek többnyire áthárítanak a vendégre. A szövetségi elnök szerint 2020 az elmúlt harminc év mélypontja volt, viszont a 2021-es év határozottan jobban alakul, bár közel sem olyan jól, mint a 2019-es, mindenesetre látszik a fejlődés, és van remény arra, hogy végre talpra állhat a turizmus. Ebben bízik Debreczeniné Késmárky Flóra, a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület turisztikai menedzsere is, aki azt mondja, az ő térségükben az elmúlt években folyamatos növekedés tapasztalható. 

 

A 2020/2021-es időszakban sok olyan fejlesztés beérett, amelyeken az elmúlt három-öt évben dolgoztak, így nagy fordulóponthoz ért a térség. Ennek egyik példája, hogy a Vasvár környéki, hegyháti részen, húsz település együttműködésében megalakult a Vasi-Hegyhát Natúrpark, melynek fő fókuszát a szőlőhegyek és a szőlőhegyi kultúra, hagyományok és az ott fellelhető érintetlen természet jelenti. A szőlőhegyközpontú turizmusfejlesztésben nagy segítségükre vannak osztrák partnereik, akikkel már több, határon átnyúló projekt megvalósításában dolgoztak. Ami pedig a forgalmat illeti, az elmúlt egy évben a vendégéjszakák száma átlépte a 45 ezret, ami még ugyan elmarad a járvány előtti számoktól, de újra növekvő tendenciát mutat. A járvány miatt a vendégek 85 százaléka magyar volt itt is, csupán 15 százalékuk volt külföldi, korábban ez az arány jóval kiegyenlítettebben alakult. 

Egyre többen vágynak a szabadba

Forrás: Szendi Péter

Megfigyelték, a pandémiás időszakban az emberek különösen vágytak a természetbe, keresettek voltak a szervezett gyalog- és kerékpártúrák. A szokások egyre inkább a természetközeli élményszerzés irányába tolódnak. Gyakoriak a kerékpárt bérlő és azzal felfedezésre induló vendégek, és nagyon sokan keresik az elszeparált szálláshelyeket. Egyre inkább azt tapasztalják, hogy előnyt élveznek azok az attrakciók és azok a szálláshelyek, ahol vagy a házigazda maga is kistermelő, vagy bevonja a térségi termelőket a szálláshelye kínálatába (például egy reggeli esetében). A szálláshelyek alacsony számából adódóan a térségben főként a napon belüli kirándulások jellemzők. Két szálláshelyet leszámítva – ahol akár nagyobb csoportokat is tudnak fogadni – a vendégházakban csak családok, kisebb baráti társaságok foglalnak szállást. Éppen ezért nem véletlen, hogy most a szálláshelyek számának és a kapacitások bővítésének időszaka következik, jelenleg ugyanis ebben szorul leginkább fejlesztésre a térség. Szerencsére érezhetően növekszik a kedv a kistermelő-őstermelő vállalkozások indítására, vendéglátóhelyek, szálláshelyek létesítésére. 

 

A korábbi évektől eltérően a visszajáró vendégeken túl egyre több új vendéget is köszönthettek a Vasi Hegyhát-Rábamentén. A térség megyei szinten az egyik legkedvezőbb árazással várja a látogatókat, ami a fejlesztések megvalósulásával minden bizonnyal enyhe növekedésnek indul majd a közeljövőben. 

A járvány kevés pozitív hozadéka közül az egyik: nőtt a természetközeli élmények népszerűsége

Forrás: Szendi Péter

Győrffy Gábornak, a kőszegi Tourinform irodavezetőjének is az a tapasztalata, hogy amikor szabad volt a mozgás, akkor nagyon sok turista érkezett hozzájuk, köztük sok olyan, akik korábban nem Magyarországot választották, most azonban ahelyett hogy például egy franciaországi négycsillagos szállodába vitték volna a pénzüket, azt Kőszegen és környékén költötték el. A lezárások miatt persze az idei év azért még mindig rosszabb volt, mint a 2019-es, pedig kőszegi sajátosság, hogy a külföldi vendégektől való kitettség sokkal kisebb, mint például Bük vagy Sárvár esetében, itt az arányuk nagyjából mindig tíz százalék körül mozog. Az elmúlt két év azt is bebizonyította, hogy ha van egy jó innováció, akkor az átlendíthet a nehéz helyzeteken. Kőszeg esetében ilyen a Kőszegi-hegységet járó, két éve debütáló kisvonat, ami mostanra a Jurisics-vár után a leglátogatottabb attrakció a városban. 

 

A sárvári tapasztalatokról Holpert Krisztina, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. referense a nagyobb szállodák tájékoztatása alapján számol be. Az egyik szálloda 2020-at rekordévnek várta, ami márciusig terv szerint meg is történt, a hónap végén azonban sajnos jött a kényszerszünet. A nyitás utáni első két hét csendesebben indult, majd a nyár várakozásokon felül alakult, viszont szeptembertől a határzár miatt ismét visszaesett a bevétel, novembertől pedig jött az újabb leállás. Hat hónap pihenő után 2021. május 13-án nyitották újra a szállodát, aztán nyáron, illetve most az őszi hónapokban már rekordbevételeket értek el. 

 

Az előttük álló hónapokra újfent a pandémia gyakorol hatást, az előrejelzések ismét gyengébb számokat mutatnak. Idén augusztus végéig túlnyomó többségben belföldi vendégeket fogadtak, akik a wellnesspihenés mellett az aktív időtöltést is keresték. Az őszi hónapok beköszöntével visszatértek a külföldi vendégek is, a számok az évszaknak megfelelő belföldi-külföldi arányt mutatták. 

 

Egy másik szállodában úgy nyilatkoztak, hogy nagyon magas náluk a belföldi vendégkör aránya, ami a koronavírusos helyzetben több mint tíz százalékkal nőtt. A szállodában hagyományosan sok a törzsvendég, de a megváltozott utazási szokások és az egyre növekvő belföldi kereslet miatt rengeteg új látogató is érkezett. A vendégek legnagyobb része gyakorlatilag egyáltalán nem hagyja el a szállodát, mert viszonylag rövid a tartózkodási idő, a szálloda szolgáltatáspalettája viszont széles. Sokan járnak futni, sétálni, ahogyan a kerékpárkölcsönzési és a teniszezési lehetőséggel is rengetegen élnek. 

 

Egy harmadik szállodában pedig tavaly és idén is azt figyelték meg, hogy sok tehetősebb vendég nem hagyta el az országot, itthon nyaralt, miközben rengeteg extrával kárpótolták magukat. Így például a szállónak új, előre foglalható garázshelyeket kellett kijelölnie, mert nem volt elég a korábbi mennyiség, a vendégek alapellátásuk mellé mindennap pluszgyümölcstálat rendeltek a szobájukba, és nagyon kapós volt az elnöki lakosztály is, hogy csak néhány példát említsünk. Mindennek köszönhetően a szálloda számos milliós értékű foglalást könyvelhetett el. Nagyon erős volt a kereslet azokban a hónapokban, amikor már védettségi igazolvány nélkül lehetett jönni, különösen igaz volt ez a nyár utolsó két hónapjában, idén augusztusban a szobák 98 százaléka foglalt volt, de ősszel is kiemelkedő volt a kereslet. Ennek köszönhetően átlagárban is nagy náluk a növekedés, július óta minden hónapban meghaladták a 2019-es bevételi adatokat. 

A fürdők népszerűsége a bel- és külföldi vendégek között egyaránt töretlen

Forrás: Szendi Péter

A bevétel mellett a belföldi vendégkör is nőtt, és bíznak benne, hogy sokan visszatérnek újra. Idén októberben kiemelkedő volt a kisebb rendezvények száma, úgy tűnik, még gyorsan, a negyedik hullám előtt, aki tervezett rendezvényt, megtartotta, novemberben viszont már lemondtak mindent. A csehek is, amint azt a járványügyi szabályok lehetővé tették, jöttek, érezhető volt, hogy nagyon kiéheztek már egy sárvári kikapcsolódásra, ősszelt viszont visszaesett a kereslet, és rengetegen töröltek, illetve módosítottak, vagyis újra a járvány kezdett diktálni a turizmusban – most már sokadjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában