Hétköznapi hősök

2022.01.02. 09:56

Életet mentettek szilveszter éjjel Magyarszombatfán

vaol.hu

Forrás: Illusztráció

Fotó: TÓTH IMRE

2021. utolsó estéjén Magyarszombatfán is, ahogy az már szilveszterkor lenni szokott, mindenki az óév búcsúztatására és az új év köszöntésére készült valamilyen módon. Voltak, akik a helyi közösségi színtérben gyülekeztek, hogy zenével, tánccal ünnepeljenek. Mások otthon, családi körben mulatták az időt és várták az éjfélt. Amire ilyenkor  bizonyára senki nem számított, hogy hamarosan a villogó polgárőr Suzuki, majd szirénázó mentőautók törik meg a falu csendjét, még jóval a tűzijátékok fellövése előtt - tájékoztat az esettel kapcsolatban a vasipolgarorok.hu

 

A helyi polgárőr egyesület elnökének telefonja fél tízkor szólalt meg. Habár Vörös Kálmán elnök titkon arra számított, ez talán egy korai újévi jókívánság lesz, sajnos nem így történt. A faluban élő osztrák házaspár nő tagjának kétségbeesett hangját hallotta németül, aki elsősorban mint barátot hívta, hogy férje váratlanul rosszul lett, nem lehet vele kommunikálni, sürgős orvosi segítségre van szüksége. Az elnök olyan gyorsan bújt az esti járőrözés után még el sem pakolt polgárőr jólláthatósági kabátjába, vette magához a még  odakint parkoló szolgálati autó kulcsait, egyebeket, hogy az még hivatásos katona korában, riadók alkalmával is bőven normaidőn belül lett volna. Mindeközben másik kezében a telefon, a 112-t tárcsázta. 

 

A gyors protokoll kérdések után máris a mentők diszpécsere volt vonalban, aki azt kérte, hogy minél előbb érjen a helyszínre, mérje fel a beteg állapotát és arról adjon pontos információkat. Ez perceken belül megtörtént, a beteget stabil oldalfekvésbe helyezte, szájat, nyelvet ellenőrizte, lélegzett a férfi. Erős verejtékezés, arctorzulás nem volt megfigyelhető, de orális kommunikációra képtelen volt,  erős mellkasi fájdalom jelei mutatkoztak. Ezzel egyidőben az első mentőkocsi már úton volt Őriszentpéterről, majd a diszpécsertől hallható volt, hogy a szentgotthárdi esetkocsi is Magyarszombatfa felé vette az irányt. 

 

A polgárőr Suzuki villogó fényhídja segítette a mentők a főúttól kissé távolabb eső helyszínre találását. Az őriszentpéteri mentősök éppen az EKG elektródáit és a vérnyomásmérőt helyezték fel, amikor a beteg légzése leállt. Újraélesztés, majd pár végtelennek tűnő perc után a légzés helyreállt,  újra volt szívhang. Vörös Kálmán elnök a sokkos állapotban lévő feleséget nyugtatta, miközben próbálta az összes információt a mentősök kérdéseire megadni. 

 

Kórelőzmények, szedett gyógyszerek, covid oltások... megvolt minden. Személyi iratok, e-card, útlevél, lakcímkártya...elő volt készítve. Hihetetlenül rövid időnek tűnt,  amíg a szentgotthárdi esetkocsi is a helyszínen volt. Már hat mentős, illetve az időközben valahonnan megérkező ügyeletes orvos dolgozott a betegen. Állapotát stabilizálták, szállíthatóvá vált. A beteggel indulásra kész mentőnek a több, mint száz méteres szűk bekötőutat a főútig tolatva kellett megtennie. Itt jött nagyon jól a polgárőr autó csomagtartójából előkerülő, nemrég beszerzett, piros fényű éjszakai forgalomirányító rúd. Nagy szolgálatot tett és jól vizsgázott. Az esetkocsi vezetője meg is köszönte ezt.

 

Miután kölcsönösen megköszönték egymás munkáját, az őriszentpéteri mentősök (Attila és Árpi) távoztak a helyszínről. Maradt az utolsó, nem kis feladat, a magyarul nem sokat beszélő feleség nyugtatása, amire hosszú időt kellett szánni, majd az éjszaka folyamán hívására még egyszer visszamenni, ugyanezt megismételni. Közben az éjfél észrevétlenül elmúlt, már 2022-t írtunk. Az adrenalin szint csak lassan csökkent.

 

Reggel telefonáltak a kórházból.  Az 59 éves férfin éjszaka szívkatéterezést hajtottak végre és stent behelyezés után már jobban lett. Némi megnyugvás ez a családnak és a falunak.

 

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában