Évforduló

2022.01.27. 11:00

Elődjére, Horváth Elekre emlékezett Ágh Péter

A kétszáz éve született Horváth Eleknek köszönhetik a vasútállomást a celliek, a város első országgyűlési képviselőjének sírját a hétvégén koszorúzta meg Ágh Péter, a térség jelenlegi képviselője.

VN

A térség első képviselőjének sírjára koszorút tett Ágh Péter

Forrás: Ohr Tibor

Celldömölk első országgyűlési képviselőjének, Horváth Elek születésének kétszázadik évfordulója van idén. Csöngei sírját ebből az alkalomból koszorúzta meg Ágh Péter országgyűlési képviselő a hétvégén. Horváth Eleket – aki részt vett az 1848/49-as forradalom és szabadságharcban – a város többször is megválasztotta képviselőjének. 

 

Egy öszszefoglaló felidézi róla, hogy a Kemenesalja című hetilap így fogalmazott vele kapcsolatban: „Elvitathatatlan érdemei vannak a vasutak s különösen a celldömölki állomás idevaló építésében.” Életrajzában arról is olvashatunk, hogy az ő képviselői időszakához fűződött az egységes kiscelli járás létrejötte a korábbi alsó- és felsőkemenesi, valamint kiscelli szolgabírói járásokból. Horváth Elek tehát sokat tett a térség fejlődéséért. 

 

Az elmúlt évek munkájára visszatekintve azt láthatjuk, hogy mind a vasútállomás, mind a járási rendszer visszaállítása, a járási hivatal központjának létrehozása azt az üzenetet hordozza, hogy a ma élő nemzedékek továbbviszik azt, amit ő elkezdett. Horváth Elek példát ad mindannyiunknak, akiknek közös célja Celldömölk építése – fogalmazott a képviselő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában