Magyar Falu Program

2022.01.29. 16:52

Fejlődő pályán Felsőjánosfa

A Magyar Falu Programból nyert támogatást a település önkormányzata, így mintegy 13 millió forintból falubuszt vásárolt, újabb 13 millió forintból pedig kommunális eszközöket szerzett be. Az ünnepélyes átadón részt vett Gyopáros Alpár kormánybiztos és V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

TJ

Fotó: © Unger Tamás

Grózinger Csaba polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy minden beruházás és eszközfejlesztés óriási dolog a település életében, hiszen elősegíti a helyben maradást, növeli az falubeliek kényelmét, sőt, a nem itt élők számára is vonzóvá teszi Felsőjánosfát.

 

- Hálásak lehetünk a kormánynak, hiszen pályázati forrásból vásárolhattunk egy huszonöt lóerős traktort, amelyhez tartozik egy hótoló lapát, egy komoly gallyaprító berendezés, egy talajegyengető, egy hidraulikus rézsűkasza és egy pótkocsi. Ezeknek az eszközöknek nagy hasznát vesszük, hiszen elég nagy a zöldfelület a faluban. A falubuszt tavaly vehettük át, ez is nagy öröm számunkra, hiszen ez az első busza a településünknek - összegzett a beszerzésekről a polgármester, majd hozzátette, hogy a falubusz az óvodába, iskolába járó gyerekek és az idősek szállításában nyújt nagy segítséget. 

 

A polgármester szólt arról, hogy a falugondnoki szolgálat gördülékenyen működik, majd örömmel beszélt arról is, hogy sok a gyerek a településen: a kétszáz lakosból harmincegy 14 év alatti. Elhangzott az is, hogy V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője szívén viseli a vidéki emberek és a falvak sorsát, segítő és támogató hozzáállása mindenképpen köszönetet érdemel. 

 

V. Németh Zsolt elsőként a múltat idézte: - 2006-ban volt egy kerekasztal beszélgetés, amelyen az egyik résztvevő Mihályi Péter közgazdász volt, aki azt állította, hogy a falu középkori hagyomány és a 300 fő alatti falvak életképtelenek. Nem a fejlesztések mellett tette le a voksát, hanem a falvak ellehetetlenítése, a posták, iskolák és az orvosi rendelők bezárása mellett - fogalmazott a képviselő, aki hozzátette, hogy 2010 után markáns változás állt be, hiszen onnantól középpontba került a vidék. A támogatási program kidolgozásában nagy szerepe volt Gyopáros Alpárnak, aki aprófalvas körzet képviselője Győr-Moson-Sopron megyében, így jól ismeri a vidék problémáit.     

 

 

 

Gyopáros Alpár kormánybiztos kiemelte, hogy V. Németh Zsolt azon képviselők egyike, aki minden lehetőséget, fórumot megragad, hogy választókörzete érdekeit érvényesítse, így neki is nagyban köszönhető a Magyar Falu Program sikeressége. 

 

- Amikor elindítottuk a Magyar Falu Programot, tisztában voltunk azzal, hogy az  összes magyarországi falu sok évtizedes bajait, problémáit nem tudjuk azonnal megoldani. Hozzáteszem, még nem telt el három év a program végrehajtási időszakából, de már elmondható, hogy ebbe a választókörzetbe a pályázatokon keresztül több, mint 10 milliárd forint értékű fejlesztési forrás érkezett, és ebben még nincs benne a falusi CSOK, a kisboltok és kisvállalkozások támogatása. Egy hosszútávú, akár ciklusokon átívelő programban kell gondolkodnunk, hogy a vidék fejlődése folytatódjon. Eddig ezer falubuszt adtunk át országszerte, így én a polgármestereket arra biztatom, hogy akik még nem tették, indítsák el a falugondnoki szolgálatot, mert minden ilyen falu korszerű gépjárművet kap pályázati támogatásból - mondta a kormánybiztos. 

 

Az átadó ünnepség végén Páli Zoltán atya megáldotta a beszerzett eszközöket és a falu új buszát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában