Megőrizték az eredetit

2022.01.22. 07:00

Felújították a tetőt és a hivatal körüli járdarészeket Iváncon

Megújult az Ivánci Közös Önkormányzati Hivatal tetőszerkezete és térkő burkolatot kaptak az épület körüli járdarészek. A 22 millió forintos beruházásnak tegnap volt az átadója. Az 1940-ben gróf Sigray Antal által építtetett hivatal felújítása ezzel befejeződött.

Tóth Kata

Gyarmati Tibor polgármester és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő az átadón

Fotó: © Szendi Péter

Két éve megtörtént az épület energetikai korszerűsítése, belső felújítása úgynevezett TOP-pályázatban, több mint 32 millió forintból. Decemberben befejeződött a felújítás második üteme. Ezúttal belügyminisztériumi támogatással nyert Ivánc több mint 21 millió forintot. További 1,1 milliót saját erejéből vállalt az önkormányzat. Gyarmati Tibor polgármester az udvari részen mutatta: a korabeli tetőhéjazat van még fenn, korábban voltak beázásaik, a mostani felújítás végre megoldotta ezt a problémát. Megőrizték közben az épület sajátosságait: kalotaszegi motívumok láthatók körben az ablakokon, párkányokon. 

 

Elmondta még: Sigray Antal a közjónak áldozta az épületet – ma a hivatalban hét település ügyeit intézik, megosztva Pankasszal: Iváncon dolgozik a jegyző, a pankaszi kirendeltségen az aljegyző. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a beruházás kapcsán úgy fogalmazott: – A korábbi időszakokhoz képest különbség az, hogy most belátható időn belül van lehetőség az észszerű, reális igényeken alapuló fejlesztésekre, amelyek teljessé tesznek egy építkezést. Mindez a jövőre is igaz. 

 

Hozzátette: külön öröm, ha nemcsak funkcionális a felújítás, hanem a település karakterét meghatározó elemek is megjelennek. Ivánc pedig azon települések közé tartozik, amelyek építészetileg értékes és egyedi képet tudnak felmutatni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában