Elismerés

2022.01.22. 07:00

Főhajtás Kölcsey előtt - A magyar kultúra napja alkalmából díjakat is átadtak Körmenden - fotók

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Körmenden nagy hagyománya van a jeles nap megünneplésének. Pénteken kora délután a Batthyányi Örökségközpont színháztermében tartották az ünnepséget. A hagyományok szerint megkoszorúzták a gimnázium udvarán Kölcsey Ferenc szobrát és sajtótörténeti kiállítás is nyílt az iskola galériáján.

Gyöngyössy Péter

Fodor István tankerületi igazgató is koszorút helyezett el a körmendi gimnázium udvarán lévő Kölcsey Ferenc-szobornál

Fotó: © Szendi Péter

Köszöntőt mondott Laczó Tamás, az idén 75 éves Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója. Bebes István, a város polgármestere beszédében a magyar kultúra sokszínűségére hívta fel a figyelmet: – Ezernyi műfaj, szellemi és tárgyi érték tartozik bele. Magában foglalja a tudást, a gondolkodást, a művészeteket, az erkölcsöt, a szokásokat és hagyományokat, és minden emberi képességet. 

 

A magyar kultúra napja alkalmából a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium idén is meghirdette az általános és középiskolák diákjai számára hagyományos irodalmi és képzőművészeti pályázatát. A szavalóverseny online formában, a műveltségi vetélkedő digitális keretek között valósult meg. A pályázatok és versenyek legjobbjait tegnap díjazták. Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója nyugdíjba vonulása alkalmából Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adott át Mészáros Árpádnak, az egykori Kölcsey utcai Általános Iskola igazgatójának, aki 47 évig dolgozott a közoktatásban. 

 

A gimnázium galériájában Berényi László István sajtócikkgyűjteményéből összeállított iskolatörténeti kiállítás nyílt. A város elmúlt negyven évéről szóló cikkekből négyszáz olyan írás jelent meg, ami a gimnáziumra vonatkozik. A kiállított cikkeket Jámbori Tamás rendezte és válogatta. A kiállítást Mecsériné Doktor Rozália ajánlotta a közönség figyelmébe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában