Kiállítás

2022.01.25. 11:00

Gyűjti a Körmendről szóló cikkeket, fotókat - Tízezres nagyságrendű az információbázis

Berényi László István sajtócikkgyűjteményéből nyílt kiállítás a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium galériájában. A tárlat az intézmény több évtizedét öleli fel. A kiállító hatalmas gyűjteményének egy kis darabja került most a nagyközönség elé.

VN

Berényi László István sajtócikkgyűjteményéből nyílt kiállítás a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium galériájában

Fotó: Jambori Tamas

Hetven óriási vázlatfüzetben őrzi Körmend utóbbi évtizedeinek krónikáját Berényi László István, aki a saját maga szórakoztatására kezdte el gyűjteni a településsel kapcsolatos cikkeket. Minden napja úgy kezdődik, hogy átböngészi a Vas Népét. A megyei napilap Körmendre vonatkozó írásait 1985 óta gyűjti. Nem szakember, így a rendszerezést is a saját elgondolása alapján végzi, külön gyűjti például az intézményekkel, az oktatással, az egyházzal, a sporttal vagy az iparosok történetével foglalkozó cikkeket. 

 

– Elkezdtem összerakni a régi fotóimat is, ezek nagy részét Tóth László Dodótól kaptam, de magam is fotózok, a képeket előhívatom, és bekerülnek a gyűjteménybe. Nagyjából 1979-től vannak fényképeim, akkor lett ugyanis újra városi rangú település Körmend – mondta az elhivatott gyűjtő, aki emellett a Körmendi Híradó című városi lap és a nagy múltú Rábavidék számait is összerendezi időrendben. Hogy hány cikk lehet öszszesen a Berényi-gyűjteményben? Ezt megsaccolni sem lehet. Annyi biztos, hogy tízezres nagyságrendű a városról szóló képes-írásos információbázis. Legutóbb a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium kérte el egy kiállításra Berényi László Istvántól az intézményre vonatkozó anyagot. 

 

– Megtiszteltetés számomra, hogy a helyi gimnázium megkeresett, hogy segítsek a magyar kultúra napjára tervezett kiállításban. Örömmel tettem, hiszen az iskolára vonatkozó anyag elég gazdag, így lehetett szemezgetni belőle – mondta a gyűjtő. Berényi László István ma még aktív dolgozó, de nyártól nyugdíjas lesz. Vannak tervei, bízik abban, hogy onnantól majd több ideje lesz, és jobban tematizálhatja az összegyűjtött anyagot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában