Bemutató

2022.01.04. 09:00

Ha úgy akarja, nevetünk - A szilveszteri Shakespeare-kabaré januárban is a WSSZ műsorán

Előadássá kerekített kabaréval köszönt el az évtől a Weöres Sándor Színház. De nem csak egyszeri alkalom volt ez: a Shakespeare a mellényzsebben továbbra is a színház műsorán.

Ölbei Lívia

Róbert Gábor és Endrődy Krisztián. Féltékenység, félreértés – vagy amit akartok

Fotó: Benkő Sándor

Ezekben a nehéz időkben úgy kell a könnyedség és a szórakozás, mint egy falat kenyér. Ebből az indíttatásból tűzte műsorára a szombathelyi színház a Shakespeare a mellényzsebben című előadást, amely a magyar kabaré klasszikusaira és slágergyárosaira épít: az át-, illetve összedolgozás, valamint a rendezés munkáját Kelemen Zoltán végezte el. 

Szabó Róbert Endre, Orosz Róbert és Szerémi Zoltán. Középen a dilettáns drámaíró, aki újabb remekművel kecsegteti a színházi vezetőségetForrás: Benkő Sándor

Egy bizonyos kor fölött sokan emlékszünk azokra a tévéjátékos bohózati jelenetekre, amelyek nem csak szilveszterkor fakasztottak nevetést. Talán nem is mindig szerettük őket. Házasság, megcsalás, orvosnál stb. Most bezzeg! A szombathelyi előadást nézve rájövünk, hogy ezek a maszszív, önmagukban kerek és továbbfeszíthetetlen kis jelenetek ledobnak mindent, ami nem oda való (például a poszt-posztmodern aktualizá- lást), viszont briliáns ritmusés stílusérzéket kívánnak a színészektől. 

 

A szombathelyi előadásban Németh Juditnak, Endrődy Krisztiánnak, Szerémi Zoltánnak, Bálint Évának – és Orosz Róbertnek áll a legjobban a bohózat. És mert a nevetés egészen közeli barátságot ápol a sírással, ha Orosz Róbert úgy akarja, dőlünk a nevetéstől – fi gyeljük csak a dilettáns drámaírót –, ha meg könnyeket akar fakasztani, hát könnyekre fakadunk. Illetve dehogy akarja! Csak fogja, és elénekli, hogy: „Mások vittek rossz utakra engem…” És kész. Elő a papírzsebkendőt! Ha csak annyi az értelme az egésznek, hogy a közönség (megint) rádöbbenhet: Orosz Róbertnek a vérében van a vígjátéki, sőt bohózati ritmus – és nem kell ehhez semmi túlzás, elég egyegy apró rebbenés, kicsi gesztus –, már megérte.

Németh Judit és Papp-Ionescu Dóra. Fogy a trükkös Herkules-bonbonForrás: Benkő Sándor

 Na és a finálé. Seress Rezső tudta, mi az a sláger – legyen szó szövegről vagy zenéről. Amikor a Shakespeare a mellényzsebben végén fölhangzik a „Szeressük egymást, gyerekek…”, tapsban tör ki a nézőtér. Ennél szebb és fontosabb kívánságunk nem lehet.

 

ÉS SZÓL KÖZBEN A ZENEKAR

 A Shakespeare a mellényzsebben című előadásban színre lép: Szerémi Zoltán, Orosz Róbert, Bálint Éva, Róbert Gábor, Németh Judit, Szabó Róbert Endre, Antal D. Csaba, Endrődy Krisztián, Balogh János, Avass Attila, Németh Gyöngyi, Papp-Ionescu Dóra, Ostyola Zsuzsanna. A zenekar: Völgyi Attila (pengetős hangszerek), Peltzer Géza (harmonika), Koller László (nagybőgő). Díszlet: Móri „Kecsa” Csaba, jelmez: Csonka Szilvia, korrepetitor: Falusi Anikó, képzőművészeti konzulens: Oroszy Csaba, mozgás: Ostyola Zsuzsanna. Rendezőasszisztens: Papp-Ionescu Dóra, rendező: Kelemen Zoltán. Az előadást 2022- ben először január 6-án láthatja a közönség a WS Színház Márkus Emília-termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában