Mézeskalács

2022.01.06. 08:00

Hagyományőrző foglalkozások Szombathelyen

A Nemzeti Művelődési Intézet A szakkör címmel hirdetett hagyományőrző foglalkozásokat, amelyekhez az Agora – Művelődési és Sportház is kapcsolódik; a mézeskalács-készítő csoportban jártunk.

Merklin Tímea

Különböző magokkal díszítették a mézeskalácsokat Fotó: MT

A kör működéséhez az alapanyagok adottak, a heti rendszerességű alkalmak során el lehet sajátítani a régi technikákat. Ez az a hely, ahol természetesen nem lehet megúszni a tésztagyúrást, ezzel indult a szakkör még karácsony előtt. Minden résztvevő készített egy mézes, fűszerezett nagyobb adagot, lefagyasztották, és minden találkozáskor előveszik valakiét, azt nyújtják, szaggatják. A kiszúrók közt alapforma a szív, a tulipán, a virág, a madár, amelyek díszítéséhez vannak minták, de megengedett a fantázia szabadon engedése is. 

 

A rátétes mézeskalácshoz egy sötétebb és egy világosabb tésztát használtak, tojássárgájával kenték, a magokkal díszített süteményt tojásfehérjével tették fényesebbé. A munkához sok türelem szükséges, de az asztaloknál ülők beszélgetnek közben, igazi női kör, úgy működik, mint más régi közösségek – akár hímeztek, gyöngyöt fűztek, nemezeltek az asszonyok, lányok. 

 

A motívumok megvalósítása könnyen megtanulható, a magokat fogpiszkálóval lehet igazítani. A témák kibeszélése felszabadítja a fantáziát is, ugyanazokból az elemekből egyéni alkotások születnek, amelyeket celofánba csomagolva haza is lehet vinni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában