Bejelentés

2022.01.20. 15:53

Hende Csaba: újra pénz áll a házhoz

Közel félmilliárd forinttal támogatja a kormány a várost, az összeget a 2022-es bérintézkedések ellentételezésére fordíthatja az önkormányzat – jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón Hende Csaba parlamenti alelnök, országgyűlési képviselő csütörtökön.

Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

Frissítve:

 

Dr. Hende Csabának ezúttal is igaza lett: csütörtökön késő délután érkezett meg emailben Tóth Kálmán, a baloldali frakció vezetőjének közleménye, amelynek lényege az volt: ez a kormányzati támogatás kevés, többet szeretnének. A baloldali politikus teljes közleménye itt olvasható.  

 

Korábban írtuk:

 

Január elsejével a minimálbér bruttó 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra emelkedett. Ez valamennyi munkáltatónak, így az önkormányzatoknak is plusz terhet jelent. A kormány ezért újabb jelentős támogatást, pontosan 489 millió 511 ezer 603 forintot ad Szombathelynek. A részleteket Hende Csaba egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette: az összegből általános működés támogatására 28 684 240, köznevelési feladatokra 211 959 610, szociális, gyermekjóléti feladatokra 225 282 380, gyermekétkeztetési feladatokra 23 585 373 forint jut.

 

A közel félmilliárd forintot a 2022-es bérintézkedések ellentételezésére fordíthatja a város. – Tisztában vagyok azzal, hogy a városvezetésnek egy szava lesz erre a kormánydöntésre: kevés. Szeretném jelezni, hogy ahonnan ez jött, van ott még, csak tessék engem támogatni, és szívesen hozok még többet is – húzta alá Szombathely országgyűlési képviselője.

 

Mint ismeretes, nem először segíti ki a kormány a nehéz helyzetbe került önkormányzatokat: 2014-ben például Szombathely teljes adósságát, mintegy 16 milliárd forintot vállalt át az állam a várostól. A pandémia miatt pedig a gyenge adóképességű települések működésre fordítható, a jobb helyzetben lévők pedig – köztük Szombathely – fejlesztésekre fordítható támogatást kaptak. A vasi megyeszékhelyre így mintegy 1, 2 milliárd forint érkezett, a többi közt ebből megépül a várost Zanattal összekötő kerékpárút, rendbe teszik a vásárcsarnok környékét, továbbá hidat és utat is felújítanak belőle.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, nem ez az egyetlen jelentős összeg, amire Szombathely a jövőben számíthat.  Ismertek ugyanis már a következő hétéves fejlesztési ciklus számai is: csak a TOP Plusz Programból 13,5 milliárd forint érkezik majd a vasi megyeszékhelyre. Ebből 8,29 milliárd forint jut alapvető közterületi beruházásokra, 1,125 milliárd forint energetikai korszerűsítésekre, 2,232 milliárd forint bölcsődékre, óvodákra, köznevelésre, illetve egészségügyi és szociális ellátásra, további 1,8 milliárd forint pedig programokra, rendezvényekre, a helyi identitás erősítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában