Helyi közélet

2022.01.31. 11:00

Hiánypótló kiadvány Magyarszecsődről

A 26 éves Horváth Arnold írt könyvet Magyarszecsőd újkori története címmel, amely a 17. század végétől egészen napjainkig rengeteg adatot, leírást tartalmaz a településről.

VN

Fotó: © Szendi Péter

Horváth Arnold, a több mint négyszáz oldalas könyv szerzője tavaly júniusban diplomázott igazságügyi szervezőként, jelenleg a Vas Megyei Kormányhivatal Szentgotthárdi Járási Hivatalánál dolgozik. Magyarszecsődön él, így nem véletlenül készült a hiánypótló kötet. Elmondása szerint közel hatévnyi kutatómunka előzte meg a könyv kiadását, amely végül is az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatának támogatásával valósult meg. 


A kötet rendkívüli részletességgel taglalja a település történetét, és az itt élő családok históriáját. A szerző a levéltári, könyvtári és anyakönyvi dokumentumok mellett az anyaggyűjtés során az úgynevezett oral history módszerével is élt, vagyis a település idősebb lakóitól is gyűjtött információkat. 


Izgalmas része a könyvnek a Batthyány család magyarszecsődi jelenlétét bemutató fejezet, a boldoggá avatott hercegorvos, dr. Batthyány-Strattmann László unokája ugyanis az itteni kastélyban élt. 
A szerző szerint Magyarszecsőd egyik leghíresebb szülötte, dr. Dienes Lajos, az Őrség ismert és elismert ügyvédje volt, aki kisfia halála után – több mint száz évvel ezelőtt – óvodát alapított Körmenden, amely ma is működik. Ezzel együtt vélhetően a Dienes családnevet viselők vannak a legtöbben a faluban, erről a korábban kezdeményezett Dienes-találkozó is tanúskodik. 
A fiatal szerző mellett a könyv létrejöttében nagy szerepe volt Móricz Péternek, a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum igazgatójának, aki a lektori munkát végezte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában