Időjárás

2022.01.20. 07:25

Hózáporok, viharossá fokozódó szél vár ránk csütörtökön Vas megyében

met.hu/Kőszegi Időjárás Előrejelzés

20210215 Időjárás illusztráció, Narda, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Vas megye

 

Csütörtökön a délelőtti órákban fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Délutánra, várhatóan 15 óra körül markáns hidegfront érkezik. A front előtt csak egy-egy helyen alakulhat ki zápor, majd 14-15 órától átmenetileg nagyobb területen számíthatunk csapadékra. Ez záporos csapadék lesz, eleinte havas eső, hódara, jégdara, később hózáporok formájában. A front peremén, főként az északi vidékeken hózivatar is kialakulhat. Tekintve a csapadékformát, átmenetileg, foltszerűen alakul ki hótakaró a térségben, ez lepel~5cm között várható, függően a csapadék intenzitásától. Záporok, hózáporok környezetében, és a front peremén viharossá fokozódik az északi szél, az alapszél délutántól erősödik meg észak felől. A front gyorsan átvonul a térség felett, északon több, délen kevesebb csapadékkal. Újabb hózáporok csütörtök késő estétől, péntek kora hajnaltól alakulnak ki a hidegfront hátoldalán vonuló gomolyfelhőkből. A hőmérséklet 5 fokon tetőzik, a hózáporok környezetében átmenetileg fagypont köré süllyed.

 

Országos

 

Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Több hullámban valószínű vegyes halmazállapotú csapadék. Északkeleten végig havas eső, havazás lesz a jellemző, másutt az esőt, havas esőt délutántól észak felől egyre nagyobb területen váltja fel hózápor, sőt helyenként az ég is megdörrenhet. Az intenzív hózáporok mentén rövid idő alatt pár centis hótakaró is kialakulhat lokálisan. A délnyugati szél lassan mindenütt nyugatira, északnyugatira fordul, megerősödik, kiemelten az Észak-Dunántúlon és a főváros tágabb térségében olykor viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +7 fok között várható. Késő estére -4 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet.

 

Fotó: met.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában