Napenergia

2022.01.21. 18:00

Iskolák és hivatalok tetején is zöldáramot termel Bécs

Az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra Bécs teljes áramfogyasztásának tíz százalékát napenergia segítségével fedezze. Ezért a jövőben középületek – például iskolák, uszodák, hivatalok – tetejére is napelemeket telepítenek. Az első ötven épületre még idén sor kerül.

Napelemek a Klinik Floridsdorf tetején © Wien Energie / Christian Hofer

Az osztrák főváros még 2021 májusában döntött a napenergia felhasználásának fokozott támogatása mellett, hogy ezzel is közelebb kerülhessen klímacéljai megvalósításához. Az első lépés, hogy 2025-re már ötször annyi áramot tudjon előállítani a nap segítségével, mint korábban. Ennek érdekében egyrészt beépítetlen területekre telepítenek naperőműveket. Ilyen például a tavaly üzembe helyezett donaustadti naperőmű, ahol a panelek között juhok legelnek és a terület egy részén mezőgazdasági művelés folyik. A jelenleg Ausztria legnagyobb naperőművének számító létesítmény 4.900 bécsi háztartást tud zöldárammal ellátni.

 

Emellett mostantól a város tulajdonában lévő középületeket is az áramtermelés szolgálatába állítják. Bécs Városa és a Wien Energie energiaszolgáltató nemrég állapodtak meg abban, hogy az önkormányzat épületeire és a városi középületekre is telepítenek naperőműveket. Eddig 270 erre alkalmas ingatlant – iskolát, uszodát, kórházat, idősotthont – jelöltek ki, az első ötvenre pedig még idén felkerülnek a napelemek. 2025-ig ily módon a középületekre összesen 50 megawatt összteljesítményű napelemet telepítenének. 

Ausztria legnagyobb naperőműve Donaustadtban © Wien Energie / Michael HorakForrás: Wien Energie/FOTObyHOFER/Christian Hofer

A célok megvalósításában a bécsi energiaszolgáltató az osztrák főváros egyik legfontosabb partnere, amely már 2021-ben is több középület, például Bécs legújabb és legmodernebb kórháza, a Klinik Floridsdorf tetején épített ki mini-naperőművet. Szintén 2021-ben kerültek napelemek a Manner-gyár és az Osztrák Autóklub wolkersdorfi épületére is. Ősszel pedig a bécsi közlekedési vállalattal, a Wiener Liniennel írt alá együttműködési szerződést, amelynek keretében a közlekedési vállalathoz tartozó épületekre – például metróállomásokra – szerelnek napelemeket. A cél, hogy 2025-ig összesen hetvenezer négyzetméternyi tetőfelületen legalább húsz naperőművet helyezzenek üzembe. 

 

Az osztrák főváros 2021 januárja és októbere között 87 olyan projektet támogatott összesen 2,4 millió euróval, amelynek keretében napelemeket telepítettek épületek – főként üzemek – tetejére. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában