Jó tanácsok

2022.01.27. 10:48

Ismét csalók próbálkoznak Vas megyében, ne dőljön be nekik!

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának tanácsai.

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

20210217 Szombathely Adathalász csalók az OTP Bank nevével visszaélve akarnak bankkártya adatokat megszerezni Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Illusztráció!

Az elmúlt időszakban ismét megjelent az a trükkös elkövetési módszer, amelynek lényege, hogy a csalók – egy pénzintézet nevében – folyamatban lévő banki tranzakció ellenőrzésének ürügyével, telefonon keresztül lépnek kapcsolatba a kiszemelt áldozatukkal. Arra hivatkoznak, hogy a szükséges banki adatok, valamint bankkártyaadatok birtokában, illetve az általuk meghatározott alkalmazás letöltését követően, le tudják állítani a nem kívánt utalást.

 

 

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy kellő odafigyeléssel ezek a jogsértések is megelőzhetők!

 

 

- Ne tévessze meg, ha banki tranzakció ellenőrzésére, letiltására hivatkozva keresik! Szakítsa meg a vonalat és hívja bankjának központi telefonszámát!

- Akkor is óvatossággal kezelje a hívást, ha a hívószám valós pénzintézeti telefonszámnak tűnik!

- A pénzintézetet visszahívva kérdezzen rá banki adataira (bankszámlaszám, bankszámla nyitásának ideje, limitek)! A bank ügyintézője meg tudja válaszolni ezeket a kérdéseket, a csaló nem. Így meggyőződhet róla, hogy valóban a pénzintézetével vette fel a kapcsolatot.

- Fontos tudni, hogy a pénzintézetek telefonon keresztül, e-mailben, sms-ben sosem kérnek az internetbanki bejelentkezéshez és az azonosításhoz szükséges jelszót, illetve PIN-kódot!

- Bankkártyájának adatait senkinek ne adja meg!

- Telefonos kérésre soha ne lépjen be internetbankjába, illetve pénzintézetének mobilalkalmazásába és soha ne módosítsa banki limitbeállítását!

- Az sms-ben kapott kódot ne adja meg senkinek!

- A számítógépére, illetve a telefonjára idegen személy kérésére ne telepítsen semmilyen alkalmazást!

 

Amennyiben adatai mégis adathalász csalók kezébe kerültek, haladéktalanul jelezze azt pénzintézetének és értesítse a Rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában