Extrém körülmények

2022.01.08. 17:00

Jobb felkészülni: teli tankkal, lapáttal, takaróval elindulni

Fontos, hogy télen a szokásosnál is körültekintőbbek legyünk, nem bízhatunk mindent az autónk képességeire, sőt ha lehet, teszteljük, hogyan viselkedik extrém körülmények között.

Budai Dávid

A vakító napsütés ellen jó ötlet a napszemüveg, de nagykabátban ülni nem kényelmes Illusztráció: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

A tél jóformán még csak megmutatta magát egy pár napig tartó havazással, de eljöhet még az a pillanat, amikor érdemes lesz megfogadni a szakértő tanácsait – a mínuszok mindenesetre már megérkeztek. 

 

 

A téli vezetés viszontagságairól Unger József közlekedésbiztonsági szakértővel beszélgettünk. Míg jó néhány évtizeddel ezelőtt menetrendszerűen lehetett számítani komoly fagyokra és vastag hórétegre, addig újabban több év is eltelhet, mire valódi téli körülmények között találhatjuk magunkat, éppen ezért, amikor ez bekövetkezik, nagyon sok olyan sofőr lesz az utakon, aki először találkozik majd az adott szituációval. A legfontosabb ilyenkor, hogy alkalmazkodjunk a helyzethez, vagyis legyünk óvatosak, vegyük vissza a sebességet! Sokan sajnos mindent az autójuk képességeinek rendelnek alá, mert azt hiszik, hogy a csúcstechnológiával a fizika törvényeit is könnyedén kijátsszák, miközben persze nem ez a helyzet. Hamis biztonságérzetet adhat az is, ha süt a nap és a hőmérséklet a pozitív tartományban van, mivel ilyenkor is akadhatnak csúszós, jeges szakaszok, jellemzően ez az árnyékos helyekre és a hidakra, felüljárókra igaz, legyünk körültekintőek ott is! 

 

 

Amennyiben autónkkal jeges útburkolatra érünk, nincs értelme a kapkodásnak, ne rángassuk a kormányt, ne tapossunk a fékre, próbáljunk a motorfékkel lassítani és óvatosan kormányozni, ha szerencsénk van, gond nélkül átjuthatunk a rizikós szakaszon. 

 

 

Mindenkinek célszerű a saját autóját tesztelni, hogyan viselkedik extrém körülmények között, persze csak akkor, ha ezt biztonságos környezetben megteheti. 

 

 

Télen elengedhetetlen, hogy a kezünk ügyében legyen egy napszemüveg, hogy a gyakran laposan tűző nap ne vakíthasson el, viszont a sapkában, nagykabátban, maszkban történő vezetés nem túl komfortos, ráadásul gátolhatja a forgalom rezdüléseinek észlelését is, ezért ezt Unger József nem javasolja. Ahogyan nem javasolja azt sem, hogy a lefagyott ablakunkon csak egy lőrésnyi területet tisztítsunk meg, a párásodás megszüntetésének fontosságáról már nem is beszélve, sok balesetet okozott már ez a fajta lustaság. 

 

 

Nálunk nem túl nagy divat az öngondoskodás ezen a téren sem, pedig jó volna, ha minden autóban lenne vontatókötél meg egy lapát, így ha mi, vagy más bajba kerül, részt tudunk venni a mentésben, nem kell mindent a hatóságoktól várni. Azt, hogy télen teli tankkal, plédekkel fölszerelkezve ajánlott elindulni – arra az esetre, ha valahol elakadnánk – nagyjából mindenki tudja, mégis csak kevesen biztosítják be magukat ennyire, és nincsenek sokan azok sem, akik meg merik hozni azt a döntést, hogy ha igazán veszélyesek a körülmények, akkor egyszerűen nem indulnak útnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában