190 éve halt meg

2022.01.20. 07:00

Kresznerics koszorúi - A tudós pap alsósági sírjánál évente összegyűlnek - fotók

Celldömölk képviselői és a Kresznerics Ferenc-díjasok minden év januárjában összegyűlnek a tudós pap alsósági sírjánál, amely a Nemzeti Sírkert része. Az idén ráadásul kerek az évforduló: 1832. január 18-án, 190 éve halt meg Alsóságon Kresznerics Ferenc, akit 1831-ben tiszteletbeli tagjainak sorába választott a Magyar Tudós Társaság (az MTA elődje), hatalmas, a magyar szókincset számba vevő szótárát pedig akadémiai jutalommal ismerte el.

Ölbei Lívia

Fotó: © Szendi Péter

Az alsósági katolikus templom oltára és lélekharangja is Kresznericsnek köszönhető. És bár ábrázolás nem maradt fönn róla, nem nehéz elhinni, hogy olyan volt, amilyennek a templomkertben 2016-ban, születésének 250. évfordulóján felállított mellszobor láttatja: szelíd, komoly és okos. 2016-ot Kresznerics-emlékévvé nyilvánította a celldömölki önkormányzat, de a Kresznerics-tisztelet jóval korábban kezdődött. 

 

Igaz, volt idő – ahogyan az évfordulós koszorúzás szónoka, a celldömölki honismereti munkaközösség elnöke, Lendvay Istvánné tanárnő emlékeztetett rá –, amikor senki sem tudta, hogy az alsósági katolikus temető bejáratától alig karnyújtásnyira található, bozóttal benőtt sírban ki nyugszik. 

 

Lendvay Istvánné arról is beszélt: Zongor Ferenc, az (akkor még önálló) alsósági általános iskola egykori igazgatója kezdeményezésére derült fény arra, hogy a rózsaszín márványból készült síremlék Kresznerics Ferencnek készült. A szombathelyi líceum elismert tudós tanára – aki például Széchenyi Istvánt is tanította, vizsgáztatta – 1812-ben került Alsóságra, itt teljesedett ki tudományos munkája, itt halt meg 1832-ben. Halálának 190. évfordulóján a város és a városi intézmények vezetői helyezték el az emlékezés koszorúit a sírján, az eseményen több Kresznerics-díjas is részt vett. Ma este pedig kiderül, hogy az idei magyar kultúra napja alkalmából kik kapják meg a város Kresznerics-díját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában