Embercsempészet

2022.01.22. 10:01

Letartóztatták azt a migránsokat csempésző férfit, aki rálőtt egy osztrák határőrre, majd Szentpéterfánál hazánkba szökött

Letartóztatták a Körmenden elfogott 25 éves moldovai embercsempészt, aki Szentpéterfánál a határon igazoltatás közben kiugrott az autójából, és menekülés közben kétszer is rálőtt egy osztrák határőrre - írja Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet

Forrás: VN-archív

A férfi letartóztatásáról, valamint 22 és 26 éves társai elfogásáról a Magyar Nemzet számolt be szombaton. 

 

Mint arról portálunkon beszámoltunk, Szentpéterfánál 12 migránst és 1 moldáv állampolgárságú embercsempészt elfogtak, azonban egy szintén moldáv állampolgárságú társa, Magyarország irányába menekült, melynek során két lövést adott le az őt követő, Ausztria területén lévő katonákra.

 

A 25 éves moldávot január 19-én fogták el Körmenden egy magyar rendszámú Audiban.

 

A Magyar Nemzet most azt írja, a lövöldöző ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt indult Ausztriában büntetőeljárás, amit várhatóan átadnak majd a magyar hatóságoknak. Akár 15 év börtönbe is mehet bűnszervezetben való elkövetés és hivatalos személy elleni erőszak miatt.

 

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az osztrák-magyar határ térségében csempésző moldávok egy-egy Bécsben működő - jellemzően egy-egy Bécsben működő – jellemzően szírek, afgánok, irakiak, pakisztániak, törökök vagy bangladesiek szervezte embercsempészbandák dolgoznak. Az eligazításra általában az osztrák fővárosban kerül sor, ahol két-három eldobható mobiltelefont és jellemzően román, német, osztrák, lengyel rendszámú bérautókat kapnak. Mobilon érkezik számukra a magyarországi GPS-koordináta a szerb határ térségéből, ahol fel kell venniük a kerítésen átszökött migránsokat, majd le kell őket szállítani az osztrák határra. Itt általában még magyar területen kirakják a migránsokat azzal, hogy gyalogoljanak át a zöldhatáron, ám előfordul, hogy az előfutó autóval dolgozó csempészek szabad utat találnak, olyat, ahol valamiért nincs ellenőrzés. Most is ez történhetett. Az előfutó autó simán átjutott, ám a migránsokat szállító már osztrák katonákba ütközött. Ez váltotta ki az áttörést, majd a lövéseket - írják.

 

Az éppen nem dolgozó embercsempészek jellemzően magyar rendszámú autókkal furikáznak Magyarországon, kerülve, hogy feltűnjenek a mélységi felderítő nyomozóknak. A lövöldöző azonosítása viszonylag egyszerű volt, az elfogott bűntársa elmondta, hogy kiről van szó, és mivel az osztrák nyilvántartásokban szerepel, lévén volt bűnügyi előélete, fotót is találtak róla.

 

 A Miklóshalmán (Nickeldorf) működő osztrák-magyar nyomozócsoport egyébként is folyamatosan cseréli az embercsempészekre vonatkozó információkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában