Rekonstrukció

2022.01.09. 08:00

Lift szállítja majd a híveket a szombathelyi Szalézi templomban

Az eredetileg tervezettnél jóval később, de várhatóan nyárra befejeződik a Szalézi templom lépcsőjének rekonstrukciója. Három szinten lift szállítja majd a híveket.

Cseh-Egyed Bernadett

Ágh Ernő a Szalézi templomnál. Nyárra befejeződhet a lépcső rekonstrukciója Fotó: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor

Az akkor 80 éves templom repedezett, balesetveszélyes lépcsőit 2018 októberében lebontották, és akkor még úgy tűnt, néhány hónapon belül el is készül az új, akadálymentesített, 21. századi igényeknek megfelelő változata. Problémák hosszú sora nehezítette a beruházás megvalósulását: előbb a tervezéssel és a kivitelezővel, később az anyagiakkal akadtak gondok. 

 

 

Az irányító hatóság a tervezett uniós pályázatból nem engedte megvalósítani a projektet, így Ágh Ernő, a körzet képviselője az önkormányzattól kért és kapott segítséget. Az árak azonban annyira megemelkedtek, hogy mára az már kevésnek bizonyult. A hiányzó összeget a Szombathelyi Egyházmegye pótolja. 

 

A templom kapujához húsz lépcső vezet: a gyönyörű panorámával rendelkező bejárat az ifjú párok kedvenc fotózási helyszíne, többeknek azonban – koruk, egészségügyi állapotuk miatt – nehézkes a megközelítése. 

 

 

Ágh Ernő azt mondja, már másfél évtizeddel ezelőtt felmerült az akadálymentesítés ötlete, de eddig nem találtak jó megoldást. Korábban szó volt arról is, hogy feltöltik a területet, de az a látvány rovására ment volna. A jövőben lift közlekedik majd az altemplom és a főbejárat között – három szinten. A szükséges alkatrészek már korábban megérkeztek, még az akna kialakítása és a korlát felszerelése van hátra. A kivitelező most sátrat épít a területre, hogy az időjárás ne befolyásolja a munkálatokat, és várhatóan két héten belül megkezdődik a tényleges építkezés. Ágh Ernő azt reméli, június elejére, a Szalézi templom búcsújára pont kerülhet a történet végére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában