Erős, mozgósítható háttérbázis

2022.01.16. 12:00

Másfél évszázad: 2016-ban alakult újra a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület - fotók

Százötven éves múltra tekint vissza a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület – 2016 az újraalakulásuk dátuma. A szervezet azóta szoros együttműködésben tevékenykedik a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal.

Tóth Kata

A Szombathelyi ÖTE alapítói között lelkes fiatalok is voltak, akik azóta már hivatásos tűzoltók

Forrás: Horváth Balázs

1872. szeptember 9-én alakult Szombathelyen tűzoltó egylet a tűz megelőzésére, megfékezésére, a bajba jutottak segítésére. Az 1940-es évek óta az önkéntes tűzoltók helyét az állami/hivatásos tűzoltók vették át, évtizedekig nem volt önkéntes egyesület Szombathelyen. A hosszú szünet után 2016-ban tűzoltó egyletként indultak újra, később tűzoltó- és mentőegyletté lettek, a Szombathelyen elsőként létrejött mentőszervezet jogutódjai ők. Fő tevékenységeik a tűzoltáson, műszaki mentésen, tűzmegelőzésen kívül az ifjúságnevelés, a tűzoltósport népszerűsítése. Az alapítók között lelkes fiatalok is voltak, akik azóta már hivatásos tűzoltók. Mindezt a Concordia Közraktár Zrt. telephelyén Rátz Albert elnöktől és Mersics György műszaki vezetőtől tudtuk meg. Civilben az előbbi tévéműsorokat gyárt, az utóbbi az Ocho Macho zenekar dobosa.

 

Az önkéntesek szertárként használják az egyik raktárépületet. Körbenézve a felújítás nyomai látszanak: szépül a mosdó, a klubhelyiség, az egyik nagy kaput már kicserélték, a másikat is nemsokára beépítik – mindkettő kaufbeureni testvéregyesületük felajánlásaként érkezett – mondják. Hozzátéve, hogy a szombathelyi önkéntesek között van burkoló, kőműves, asztalos is – szabadidejükben, munka mellett amit tudnak, maguk megcsinálnak.

 

Kiegészítő szerepet töltenek be, erős háttérbázis az övék, amit lehet mozgósítani. Ha pedig nagyobb káreseménynél vannak a szombathelyi szerek, akkor elhagyva a területüket, ott segítenek – magyarázzák munkájuk lényegét a vezetők. A „vonulós létszámuk” most tíz körül van, a többiek háttérmunkát végeznek Ha riasztás érkezik, Szombathelyre és azokra a környező településekre – Sé, Balogunyom, Nárai, Söpte, Vasasszonyfa, Kisunyom, Gencsapáti, Vasszécseny, Tanakajd, Salköveskút – vonulnak káreseményekhez, ahol nincs ÖTE. II. kategóriájú egyesületként rendelkeznek tűzoltó gépjárművel, ami alkalmas tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges szakfelszerelések, oltóanyag, tűzoltó személyzet szállítására, de önállóan nem végezhetnek tűzoltási, műszaki mentési feladatokat.

 

A kezdetektől pályáztak, ezen kívül támogatóik jóvoltából a megfelelő eszközparkkal rendelkeznek – ennek fejlesztése és az ifjúságnevelés hangsúlyos számukra. Komplett öltözete, bevetési ruhája mindannyiuknak van. Rendszeresen karbantartott, öt ember szállítására alkalmas tűzoltóautójuk saját: amikor a szentgotthárdi Opel tulajdonost váltott, akkor vásárolták meg a tűzoltósági feladatot ellátó cégtől. Ezerliteres a tartálya, a szivattyú teljesítménye ugyanakkora, mint a hivatásosoké. A Borostyánkő Mentőcsoport tagságuk miatt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól használatra kapott WV Amarok gépjárművel pedig az a tervük, hogy felszereljék műszaki mentő szintre: hogy vízszivattyú, áramfejlesztő legyen benne.

 

A tűzoltó gépjárműre gyakran szükség van: csak tavaly 36 alkalommal vonultak káreseményekhez. Részt vettek például a hulladéktelepi tűz megfékezésében. Utána napokig felügyelni kellett a helyszínt, azt is ők végezték. A gázszolgáltató fáklyázásainál rendszeresen biztosítják a helyszínt, folyamatosan locsolják a terepet a nagy hőterhelés miatt. Számtalan lakástűznél segédkeztek. Korábban viharkárokhoz is vonultak. Tavaly júniusban Kadarkúton hatalmas károkat okozott a vihar – ott is képviseltették magukat. A súlyos esetek, az érintettek személyes tragédiái őket is megviselik. Mégis elhivatottak. A jelenlétük pótolhatatlan ott, ahonnan más menekül, amikor nagyon forróság és fojtó füstszag van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában